Tuzlanski maraton od ove godine u kalendaru svjetske atletike

U Tuzli je u nedjelju održan 5. maraton, koji je od ove godine uvršten i u kalendar svjetske i evropske atletike. Grupa učesnika trčala je i kako bi prikupila novčana sredstva za humanitarnu akciju „Trčimo za djecu bez roditeljskog staranja“, za domove za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli i Banjoj Luci.

„Dobro jutro iz Tuzle, uslovi su idealni, 4 stepena, ja imam običaj reći – bez gužve na stazi. Danas trčimo tuzlanski polumaraton, mada je na programu danas i 5. zvanični maraton tuzlanski i imamo trku na 5000 metara“, najava je ovo Mirzeta Halilovića, najpoznatijeg tuzlanskog maratonca, među trkačima poznatog kao Valter Vlater, kojem je ovo 201. zvanična trka. Za njega, ali i sve ljubitelje trčanja, kojih je u ovom gradu sve više, ovogodišnji maraton je posebo značajan.

„Certificirali smo stazu, direktor trke je naša olimpijka Kada Delić, doveli smo takmičare iz čitave BiH, imamo čak po jednog iz Amerike i Italije, imamo nekoliko brzih trkača tako da očekujemo jednu pravu trku na maratonu, što nije baš česta prilika“, ističe Adem Balić, predsjednik Organizacionog odbora maratona u Tuzli

Miroslav Anđelović trkač je iz Srbije: „Dolazio sam i ranije na noćne maratone, bio sam oduševljen godstoprimstvom, organizacijom. Ovo je sada za mene nešto novo. Prošle godine mi se sve isto svidelo i rekao sam dolazim ponovo kod svojih prijatelja iz Tuzle“.

„Nema osobe koja ne može trčati, ljudi su predodređeni za kretanje, mi to često zaboravljamo, ali trčanje, osim toga što je dobro za tijelo, duh i zdravlje, super je i za druženje“, kaže tuzlanska trkačica Ivana Ferković-Pašić

Dokaz za to je i Marko Marjanović, slijepi trkač iz Beograda, koji se prvi put došao takmičiti u Tuzli: „I ranije sam se ja bavio raznim sportovima tako da mi nije bila potrebna ozbiljna priprema za moj prvi maraton i polumaraton“.

A trčalo se i iz humanitarnih razloga.

„Do sada sam uvijek trčao radi sebe, radi druženja… Međutim, sada trčim za viši cilj – trčim za djecu bez roditeljskog staranja. U Banjoj Luci je bila prva trka, ovo je sada druga, tuzlanska. Također, nastupit ćemo i na bokotorskom polumaratonu, tako da će biti mnogo toga“, dodaje Almir Ibrahimović, trkač iz Tuzle.

Prikupljena novčana sredstva bit će donirana domovima za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli i Banjoj Luci s ciljem podizanja kvalitete njihovog života i podizanja svijesti javnosti o potrebama ranjivih kategorija društva.

(TIP/Izvor: federalna.ba)