Lideri G20 jednoglasno podržali minimalni porez za korporacije od 15 posto

Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju lidera jednoglasno su danas podržali globalnu minimalnu korporativnu poresku stopu od najmanje 15 posto.

Ministri finansija Grupe 20 zemalja nekoliko mjeseci ranije dogovorili su minimalni porez od 15 posto i njegovo formalno odobrenje na samitu svjetskih ekonomskih moćnika danas u Rimu se očekivalo.

Američka ministarka finansija Janet Yellen ocijenila je da će sporazum o novim međunarodnim poreskim pravilima, sa minimalnim globalnim porezom, “prekinuti štetnu trku do dna u oporezivanju preduzeća.”

Uspostavljanjem, po prvi put u istoriji, globalnog poreza konačno ćemo izjednačiti uslove za sve američke radnike i poreske obveznike, zajedno sa ostatkom svijeta, rekao je ranije američki predsjednik Joseph Biden.

Cilj globalnih pravila za oporezivanje multinacionalnih korporacija je suzbijanje poreskih rajeva i zaustavljanje trke u smanjivanju poreza kojom mnoge države mame kompanije, dok druge ostaju bez neophodnih prihoda.

(TIP/Beta)