Šokantna tvrdnja ministra odbrane Hrvatske: Milanović je htio poslati vojsku u BiH, izbjegli smo skandal u posljednji čas

Ministar odbrane Hrvatske zatražio je ostavku načelnika Glavnog štaba admirala Roberta Hranja, a predsjednik Hrvatske Zoran Milanović od premijera traži da smijeni ministra odbrane Marija Banožića. Rezime je to hrvatskog političko-vojnog haosa koji se dogodio u kasarni u Požegi gdje je održana zakletva dobrovoljaca, prenosi Raport.

Kulminacija je to desetodnevnog sukoba predsjednika Milanovića i ministra Banožića koji je počeo nakon penzionisanja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, brigadira Elvisa Burčula. Nakon izbijanja tog skandala Milanović je poručio kako će Vladi blokirati sve što može i to je počeo ostvarivati. Kako je i sam potvrdio, zbog umirovljenja brigadira Burčula izdao je usmenu komandu admiralu Hranju da ministru obrane zabrani održavanje govora na prisezi.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić za Jutarnji list tvrdi da je nakon izdavanja naredbe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića bio u kontaktu s admiralom Robertom Hranjem.

“Rekao sam mu da postupa suprotno Zakonu o odbrani u kojem se navodi kako je Ministarstvo odbrane u vojnom objektu kao domaćin nadležno za organizaciju protokola i da usmene naredbe Vrhovnog komandanta nisu zakonite. No, on je odlučio poslušati predsjednikovu naredbu”.

A to je izazvalo žestoku reakciju ministra odbrane.

“Rekao sam mu: sad je dosta. Odobravali ste za predsjednikova putovanja razna materijalna sredstva, od helikoptera do brodova, bez mojeg odobrenja i znanja. Čak ste bez mojeg znanja i odobrenja namjeravali poslati vojsku preko granice u Bosnu i Hercegovinu pa smo skandal izbjegli u posljednji trenutak. Tražim od vas da podnesete ostavku ako se ne možete oduprijeti pritiscima predsjednika da ne poštujete Zakon. Odgovorio mi je da će to učiniti i podnijeti ostavku”, kazao je ministar obrane i dodao. “Ma trebao sam njegovu ostavku tražiti kada je s predsjednikom otišao u onaj Klub kod Dragana Kovačevića”.

Ako ne podnese ostavku, hrvatski ministar odbrane tvrdi kako će tražiti inspekcijski nalaz zapovijedi admirala Hranja za angažiranje helikoptera za potrebe predsjednika koje su po njegovom mišljenju protuzakonite.

(TIP)