Kukić: Od Schmidta sam očekivao više, ni Palmer ni Eichhorst neće učiniti ništa! Oživljavaju ambicije iz prve polovice ’90-ih!

Univerzitetski profesor Slavo Kukić smatra da ovaj krug razgovora o reformi izbornog zakona u BiH nije donio nikakav pomak i da taktika isključivog pokroviteljstva pregovora, bez pritiska neće donijeti rezultate. Smatra i da je u ovom trenutku izborna reforma sekundarno pitanje.

– Legitimno predstavljanje naprosto je jedna začkoljica, da tako kažem, koja je u funkciji brige etno lidera kako da produže vijek vlastitog trajanja. […] Meni se međutim čini da sve ove dane ni Palmer ni gospođa Eichhorst nisu učinili ništa, da su i dalje pozicije na nultoj točci, tamo gdje su bile, i da se uz ovaj pristup neće učiniti ništa. Hoću reći da će svjetski centri moći, ako žele blokirati ovakvo stanje u Bosni i Hercegovini, ako žele spriječiti mogućnost daljnje eskalacije – moraju biti puno precizniji, morate biti puno jasniji i moraju otvoreno dati do znanja da će upotrijebiti sve instrumente kako bi one koji blokiraju Bosnu i Hercegovinu trideset godina natjerali na kooperativnu aktivnost – kaže Kukić u razgovoru za Al Jazeera Balkans.

Kukić kaže da će Evropska unija i Sjedinjene Američke Države morati pod hitno zaustavljati Milorada Dodika, ili će mu u protivnom dati zeleno svjetlo da može ići korak dalje.

– Milorad Dodik očito misli ozbiljno. Doduše Milorad Dodik je klasičan tip političkog trgovca i ovim potezima koje je primijenio u Narodnoj skupštini Republike Srpske, potezima kojima se razvlašćuje, destruira Bosnu i Hercegovinu, maskimalističkim zahtjevima – on pokušava dobiti nešto znajući da ne može dobiti sve, ali je sasvim izvjesno da će Europska unija i Sjedinjene Američke Države morati zaustavljati Milorada Dodika. U protivnom ne učine li to, i to pod hitno, dat će mu zeleno svjetlo da može ići korak dalje da osim Agencije za lijekove. Može istu logiku primijeniti i na Oružanim snagama i na VSTV-u i na Upravi za neizravno oporezivanje i na mnogim drugim stvarima.

Na upit – zašto Dragan Čović nikada ne spominje položaj Hrvata u entitetu Republika Srpska, Kukić kaže kako je Čović žrtvovao Hrvate u Republici Srpskoj, ali i da je spreman žrtvovati Hrvate u Federaciji BiH.

– Dragan Čović je prije svega žrtvovao Hrvate u Republici Srpskoj. Već deset petnaest godina, a sve ono što sada predlaže upućuje na to da je spreman žrtvovati i značajan dio Hrvata u Federaciji, jer njegova rješenja izbornog zakona podrazumijevaju naprosto isključivanje iz prava sudjelovanja u izbornom procesu Hrvata svugdje u svakom kantonu u Federaciji, gdje ih nema pet posto. Naravno i drugih drugih naroda – kako bi osigurao neupitnost svoga političkog postojanja i političkog postojanja svoje političke grupacije. To što se on Milorad Dodik sve bolje razumije to nije nova uopće pojava, dapače, to je priča koja traje već godinama. Bojim se da sada ta priča dobiva na intenzitetu. Ne vjerujem da je uopće slučajnost što su prije koji dan – Milorad Dodik završio u Zagrebu kod Zorana Milanovića, Dragan Čović u isto vrijeme kao u Beogradu kod gospodina Vučića – i to upućuje na opasnost da ta akcija zapravo – da te ambicije iz prve polovice devedesetih koji su bili u glavama nekih drugih ljudi – ponovno oživljavaju. Činjenica da Zoran Milanović već nudi sastanak trojice etno lidera sa trilateralom – s njim, Vučićem i Erdoganom – upućuje na to kako nisu odustali od ambicija da Bosnu i Hercegovinu, oni još jednom, nakon prve polovice devedesetih – rado stavili na stol.

Komentarišući mogućnost uvođenja sankcija, Kukić kaže da balkanski tip političara priznaje samo logiku batine. Kaže da u ovom trenutku nema specijalna očekivanja od briselkse administracije. Smatra da, ako se kakva očekivanja mogu očekivati, onda to može biti od američke administracije

Kukić navodi kako je očekivao više od novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta. Smatra da je već na djelu dezintegriranje Bosne i Hercegovine i da Visoki predstavnik mora djelovati.

– On ima na djelu već dezintegriranje Bosne i Hercegovine. Uostalom odluka Narodne skupštine Republike Srpske je izravni udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Mogu drugi govoriti da je to zasada u sferi verbalnog delikta da još uvijek taj zakon a o Agenciji za lijekove Republike Srpske nije objavljen u Službenom glasniku. To je točno, međutim, onog časa kad bude objavljen to je onda klasični materijalni udar na ustavni poredak i mora neko djelovati, moraju djelovati domaće institucije, mora djelovati i Visoki predstavnik. Ja znam u čitavoj toj priči u formalnom smislu nema Milorada Dodika. Svi znaju međutim da je on glavni “baja”. Ali molim lijepo, ako nema njega – u formalnom smislu ima Željke Cvijanović – koja će morati potpisati ukaz o proglašenju zakona o agenciji o lijekovima. A onda nakon toga morat će na istinu biti izvučeni i mnogi drugi – navodi Kukić za Al Jazeera Balkans.

(TIP)