Semir Bukvić: Sve je lakše kada voliš ono čime se baviš

Nakon što je u utakmici protiv HŠK Zrinjski odbranio čak tri penala, o golmanu Slobode Semiru Bukviću priča se i piše na sve strane.

Ovaj skromni, a izuzetno talentovan i posvećen golman se crveno – crnoj porodici pridružio u junu ove godine, a već u prvih nekoliko utakmica je, svojom borbenošću, pokupio simpatije Slobodinih navijača. Fudbal je, priča nam, sastavni dio njega još od osme godine života.

”Fudbal je moj život. Moj prvi korak kojeg se sjećam je bio vezan za fudbal. Jednostavno je tako bilo. Mislim da to nije odabir ,nego da je to Božiji dar prema meni”, dodaje.

Baviti se ovim sportom nije nimalo jednostavno, priča Bukvić. Potrebno je svaki dan raditi, biti posvećen treninzima i pokušati nadmašiti samog sebe.

”Da bi napravio bilo šta u životu, u bilo kojoj sferi,  potrebno je dosta odricanja. Ali kada nešto voliš i svaki tvoj dan je vezan za to, onda je mnogo lakše. Ne gledaš na to kao na neko veliko odricanje. To je jednostavno način života”, objašnjava.

Da se njegov dugogodišnji trud i rad itekako isplatio, najbolje pokazuje  utakmica Slobode protiv HŠK Zrinjski u kojoj je čak tri puta odbranio penal protivnicima i tako Crveno – crne odveo u 1/4 finala Kupa Bosne i Hercegovine.

”Mi smo  bili spretniji i sretniji i zasluženo smo prošli dalje. Cijela ekipa je zaslužna. Jučerašnja pobjeda je nagrada za naš svakodnevni rad i maksimalnu posvećenost na treninzima”, kaže Bukvić.

Kada je u pitanju fudbal, kaže da je u proteklim godinama bilo mnogo lijepih trenutaka koji se vežu za njegovu karijeru, a izdvojio je i najdraži.

”Ja inače pamtim samo lijepe stvari u životu pa tako i u fudbalu. Ako bih morao izdvojiti neki to bi bilo kada sam debitovao za mladu reprezentaciju. Tada smo pobijedili u Grčkoj 0:1”, prisjeća se.

Osvrnuo se i na takmičenje u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Kaže da je Sloboda klub koji zaslužuje da bude u vrhu tabele.

”Treba uvijek težiti ka što boljim rezultatima.  Spremamo se maksimalno ozbiljno za svaku utakmicu. Atmosfera u svlačionici je na zavidnom nivou. Spoj mladosti i iskustva”, dodaje.

Narednu utakmicu u okviru m:tel Premijer lige Sloboda igra u nedjelju protiv Širokog Brijega, a Bukvić i ostatak ekipe se nadaju najboljem s obzirom na to da je posljednja  pobjeda veliki vjetar u leđa za sve njih.

(TIP/Foto: fksloboda.ba)