Demant uprave RMU ‘Banovići’ na navode Sindikalne organizacije rudnika

Uprava RMU „Banovići“ d.d. Banovići upućuje demant i oštro osuđuje navode Sindikalne organizacije Rudnika na portalu TIP.ba objavljene 27.10.2021. godine, gdje prije okončanja postupka koji se vodi pred Sudom BiH po tužbi RMU „Banovići“ optužuju prethodnu Upravu Rudnika da su neosnovano i mimo Zakona izvršili nabavku dva buldozera gusjeničara.

˝U pitanje se dovodi nabakva mehanizacije koja je bila neophodna za povećanje proizvodnje uglja na površinskim kopovima, posebno iz razloga pojave požara u jami „Omazići“, pri čemu jedini način da se amortizuje nedostatak količina iz jamske eksploatacije je bilo upravo povećanje proizvodnje na površinskim kopovima.

Smatramo da je neophodno istaći da se radi o investiciji vrijednoj 1,5 miliona KM, a čiji pozitivni efekti su nemjerljivi, uzme li se u obzir da Rudnik sve vrijeme nesmetano funkcioniše, te da su ovakvi dopisi od strane Sindikalne organizarije Rudnika jedan vid odvlačenja pažnje javnosti od stvarnih problema uzrokovanih nedomaćinskim odnosom prema Rudniku u proteklih 20-ak godina.

Stoga pozivamo istražne organe da se pokrenu postupci vezani za milionske štete napravljene u vrijeme kada je Rudnikom upravljala Uprava na čelu sa Muneverom Čergićem, pri čemu je Mirsad Kukić obavljao funkciju pomoćnika direktora za strateški razvoj i najodgovorniji je za višemilionsko ulaganje u projekat termoelektrane u Banovićima, koja nije izgrađena, kao i investiranje u Transportni sistem čija opravdanost je upitna, a čiji teret se prenio na sadašnju Upravu˝, navedeno je iz Uprave RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

Vezani članak: Sindikalna organizacija RMU ‘Banovići’: Zbog ćutanja nadležnih institucija rudnik sve bliže stečaju

(TIP)