Christian Schmidt: ‘Ne razumijem kako neko blokira Parlament koji je pravo mjesto za razgovor’

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Ja zahvaljujem srdačno i onima koji su mi dali dobre ideje, savjete i želje i u RS-u. Zašto se još osjećam kao kod kuće je što vaša zemlja zaslužuje da opstaje i živi. Imate hiljadugodišnju historiju u kojoj je bilo i boljih i loših vremena. Tako da ste vi tu da doprinesete boljim vremenima. Radi se na društvu i na političkoj klimi. Moja je namjera bila da vam se obratim nakon 100 dana, iskreno sam se nadao da će to biti u pozitivnijim okolonstima. Nažalost nisu svi zastupnici ovdje, nadam se da će i oni prisustvovati, kao i to da će koristiti ovu priliku u budućnosti za razmjenu mišljenja”, rekao je na početku obraćanja visoki predstavnik u BiH.

“Svi pomno prate ovo pitanje, mi moramo sve uraditi da ova zemlja i dalje ostane na radaru Međunarodne zajednice. Naš zajednički interes je da doprinesemo mirnom razvoju događaja u BiH, ali i Zapadnom Balkanu. Ja sljedeće sedmice idem u New York da obrazložim izvještaj koji predstavlja činjeničnu potvrdu stanja. Mnogi građani BiH imaju sumnji u izabrane lidere, a oni moraju raditi kako bi sve uvjerili u mirnu i zajedničku budućnost. MZ i visoki predstavnik, ne mogu bez vas i onih koji imaju demokratsku odgovornost za ovu zemlju. Ja svoju poziciju vidim sa svim onim nadležnostima o kojima se dogovorila MZ, ali naravno uz nastojanje da se što više toga postigne na strani, van očiju javnosti. U Parlamentu nije bilo mnogo konstruktivnog dijaloga. Nisam onaj koji kaže da je najbolji parlament onaj koji usvaja mnogo zakona, ali oko ključnih zakona mora biti rezultata”, kazao je Schmidt.

“Zastupnici koji danas nisu ovdje u julu su odustali napustiti ove institucije zbog odluke mog prethodnika. Ono što ja ne razumijem je da neko blokira parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Kakav je to stav?”, pita se Schmidt. “Imate neizostavan zadatak da se okrenete ka svjetloj mirnoj budućnosti, to je teško, ja kao Nijemac to jako dobro znam, ali molim vas nemojte razmišljati o prošlosti, a da to ne doprinosi budućnosti”, kazao je.

“Zastupnici su napustili ovaj dom upravo u trenutku kada bi trebali razgovarati i dogovarati reforme koji će ovu zemlju voditi ka boljoj budućnosti.”

“Ja vas pozivam da se počnete baviti tim pitanjima, a ne da se pokušava poništiti svaka reforma u proteklih 26 godina. Oni koji su sa suprotne strane stola nije vaš protivnik, već partner. Stajati u redovima za vizu je stvar prošlosti, to više ne morate da radite. Od 2010. godine sa biometrijskim pasošima svaki građnin BiH može ići bez vize. Ko će to objasniti građanima BiH, da oni koji žele da putuju, vjerovatno će moći otići u jednu ili dvije zemlje i nigdje više. To je uspjeh koji je postigao moj prethodnik”, rekao je Schmidt govoreći o opasnostima ukidanja reformskih procesa koji su postignuti u BiH proteklih godina.

Niko od poslanika iz Republike Srpske nije došao na sjednicu. Niko od njih nije prisustvovao ni Kolegijima koji su prethodili ovoj sjednici.

Schmidt je ranije zatražio dopuštenje za obraćanje na sjednici kada bi trebao govoriti i o aktuelnoj političkoj situaciji.

Međutim, u BiH još traje blokada rada bh. institucija budući da politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska koji su izabrani u državne institucije odbijaju učestvovati u radu institucija nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je zabranjeno veličanje genocida i ratnih zločinaca.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je i zaključke u vezi s tim kojima se odbija rad u bh. institucijama dok se “pitanje nametnutog Inzkovog zakona ne razriješi”, a upravo na te zaključke pozivaju se i politički predstavnici pozicije i opozicije u Predstavničkom domu.

Oni nisu prethodno prisustvovali ni sjednici Doma. Poslanici SNSD-a i Srpskog kluba prisustvovali su samo dijelu sjednice na kojem je razmatrana inicijativa za smjenu državnog ministra obrane Sifeta Podžića, dok Klub poslanika SDS-PDP-DNS nije učestvovao u radu sjednice Predstavničkog doma.

Najavili su i da neće prisustvovati ni današnjoj sjednici, dok su neki od njih kazali da će to značiti da će se Schmidt ustvari obratiti predstavnicima Federalnog parlamenta.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać navela je na Twitteru da je Prošireni kolegij Doma odluku kojom je odobreno obraćanje Schmidta donio “mimo svoje nadležnosti”.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik nekoliko puta je kazao da Republika Srpska ne priznaje imenovanje Schmita za visokog predstavnika u BiH jer ga nije potvrdio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Schmidta za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Zvanično je dužnost preuzeo 1. augusta.

(TIP/Fena)