Kafa pomaže elastičnosti jetre

Ispijanje više od tri šoljice kafe sa kofeinom dnevno povezano je sa boljom elastičnošću jetre, pokazali su rezultati velike studije koji su objavljeni u stručnom časopisu “Clinical Gastroenterology and Hepatology”.

Studija predstavlja do sada najsveobuhvatniji američki uvid u kvalitet konzumiranja kafe kada je riječ o zdravlju jetre.

Analiza se zasniva na podacima ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane na nacionalnom nivou u okviru koje se od učesnika istraživanja tražilo da odgovore na pitanja o prehrambenim navikama.

Još 2017. godine u istraživanja je uključena ​​elastografija /fibrosken/, kojom je ispitivana elastičnost jetre učesnika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme, već u sklopu sveobuhvatne procjene.

U tom i kasnijim istraživanjima učestvovalo je 4.500 nasumice izabranih ispitanika kojima je urađena elastografija.

Najmlađi učesnici studije imali su 20 godina, a prosječna starost svih bila je 48 godina. Pri tome, 73 posto učesnika patilo je od prekomjerne tjelesne težine, što je, otprilike, nacionalni američki prosjek.

Naučnici nisu otkrili povezanost između konzumiranja kafe i masne jetre, ali su pronašli vezu unošenja kafe i elastičnosti tog značajnog organa.

Kod osoba koje su ispijale više od tri šoljice kafe dnevno elastogram je bio bolji.

Istovremeno, povoljni uticaj kafe sa kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđen kod osoba koje su konzumirale taj napitak bez kofeina.

Ljekari navode da novi podaci idu u prilog kliničarima koji za održavanje elastičnosti jetre pacijentima predlažu konzumiranje kafe.

Da bi se održalo zdravlje jetre, naučnici savjetuju smanjivanje unosa ugljenih hidrata i alkohola, te održavanje poželjne tjelesne težine i fizičku aktivnost.

(TIP/Srna/Foto: Ilustracija)