Foto/Vijećnici Stranke za BiH Živinice: Napuštamo koaliciju sa SDA jer oni neće saradnike već podanike

Četiri vijećnika Stranke za BiH napustila su većinu u Gradskom vijeću Živinice zbog neslaganja sa koalicionim partnerima iz Stranke demokratske akcije. Kako su kazali, žele biti saradnici, a ne podanici. Razlozi izlaska iz vijeća su nepoštivanje koalicionog dogovora od strane SDA kao najveće i najmoćnije stranke u Živinicama, a situacija je esklairali na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

˝To se dešava već tri sedmice. Nakon naše javne tribine održane u Živinicama, pojavili su problemi. Da li je to ljubomora najveće političke opcije na našu organizovanost? Druga stvar, zavladao je veliki nepotizam u Gradu Živinice u dva zadnja vijećnička mandata. Najmanje se brine o građanima, a najviše o ličnim interesima˝,  rekao je Asmir Hasić, predsjednik GO Stranke za BiH Živinice i član predsjedništva Stranke za BiH.

Kako Hasić tvrdi, Živinice su jedini grad gdje vijećnik može biti i direktor javnog preduzeća ili javne ustanove, može biti član nekog nadzornog odbora ili neke komisije. Hasić naglašava da to ne rade vijećnici Stranke za BiH u Živinicama.˝Imamo četiri vijećnika koji su bili korektni kada je u pitanju bilo kakva raspodjela. Nama će priorotet biti da vodimo više brigu o kvalitetu života naših građana. Da pokušamo spriječiti neke stvari koje su veoma nekorektne i koje mlade i obrazovane ljude tjeraju iz ove države. U narednom periodu ćemo djelovati kao opoziciona stranka i pokušat ćemo djelovati kao konstruktivna opozicija˝, naglašava Hasić.

Po njegovim riječima, inicijativama i vijećničkim pitanjima, vijećnici ove stranke će pokušati da nametnu neke nove ideje koje će biti u interesu građana Živinica. Ne odbacuje ni mogućnost nove koalicije. ˝U politici se nikada ne zna. Moguća je, naravno, nova većina. Mi nećemo biti organizatori te većine. Mi ćemo u ovom momentu razmišljati opoziciono i pripremati se za buduće izazove˝, poručio je Hasić.

(TIP)