Dogovorni okvir za rad na Zelenoj transformaciji Tuzla

Na održanoj sjednici u srijedu Vlada Tuzlanskog kantona  je dala saglasnost na tekst Memoranduma o razumijevanju u vezi sa uspostavljanjem saradnje i s radom multisektorske inicijative Zelena transformacija Tuzla. Inicijativa Zelena transformacija Tuzla djeluje kao multisektorska platforma koja uvodi i razvija novu paradigmu zelene transformacije na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona kao okosnicu društvenog oporavka i razvoja Bosne i Hercegovine.

Ona podrazumijeva fokus na ključne politike unutar evropskih integracijskih procesa i donatorskih tokova o pitanjima zelene tranzicije i rasta, a usmjeren je na istinski društveni razvoj, na društvenu pravdu i društvenu brigu. Okuplja aktere i institucije iz javne uprave i institucija, iz građanskog/nevladinog sektora kao i privrednog i poslovnog sektora, te iz akademske zajednice, koji su spremni da započnu razne forme dijaloga i saradnje u vezi s pitanjima zelene transformacije.

Važno je naglasiti da krajnji cilj zelene transformacije ovog regiona nije usmjeren samo ka politikama i praksama koje će adresirati klimatske promjene i okolišno zagađenje, nego i zaokret u razvoju koji treba podstaći i društveno-ekonomski oporavak ove regije, te uspostaviti Tuzlu kao lidera i inspiraciju drugih gradovima i regijama u BiH i na Zapadnom Balkanu ka održivom razvoju, društvenoj pravdi i brizi. Danas prihvaćeni tekst Memoranduma predviđeno je da potpišu predstavnici Vlade Tuzlanskog Kantona, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle, Univerziteta u Tuzli, Centra za ekologiju i energiju, Fondacije tuzlanske zajednice, Centra za razvoj i podršku, BIT Centra, Udruženja za razvoj NERDA, Udruženja Omladinski Pokret Revolt, Mreže aktivnih zajednica i Udruženja Front slobode.

(TIP/Fto: Ilustracija)