Sjednica Predstavničkog doma PSBiH, na dnevnom redu Podžićeva smjena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi na današnjoj sjednici da se izjasni o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića.

Tegeltija je odluku o smjeni donio 6. oktobra, nakon što je Podžić odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači.

Osim ove tačke, na predloženom dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici SDP-a u Predstavničkom domu. Tim izmjenama se predviđa spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 odsto.

Poslanici bi trebalo da razmotre i više izvještaja, kao i inicijativa, među kojima je i inicijativa poslanika Damira Arnauta za uspostavljanje procesa i otpočinjanja procesa izdavanja jedinstvenih Kovid sertifikata s ciljem njihovog korištenja izvan BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će poslanici SNSD-a otići u Parlament BiH, zato što smatraju da je neophodno da podrže inicijativu o smijeni, kako je on rekao, neodgovornog ministra odbrane.

(TIP/Srna)