Japanski ambasador posjetio rekontruisanu OŠ „Kladanj“

U pratnji ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvisa Barakovića Osnovnu školu „Kladanj“ posjetio je ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ito Makoto. Povod za posjetu bila je rekonstrukcija škole za koju je Vlada Japana osigurala grant sredstva u iznosu od 95 hiljada maraka  a Vlada TK 75 hiljada KM. Zamjenom dotrajale unutrašnje i vanjske stolarije, rekonstrukcijom dijela centralnog grijanja i zamjenom kotla učenicima i nastavnicima stvoreni su bolji uslovi za rad i boravak.

„Za japansku vladu edukacijski sektor je najbitniji zajedno sa zdravstvenim sektorom i nakon konflikta devedesetih godina u ovoj državi, Japan je počeo da pruža podršku i nastavit ćemo u tome“ – istakao je ambasador Ito ovom prilikom.

Ministar Baraković zahvalio je ambasadoru Itou na podršci koju Vlada i narod Japana kontinuirano pokazuju.

„Skuština Tuzlanskog kantona je nedavno usvojila rebalans Budžeta Tuzlanskog kantona. Jedna veća suma novca i ovaj je put izdvojila u kapitalna ulaganja. Cilj nam je bio da, kolikogod smo u mogućnosti, obezbijedimo bolje uslove.  Evo nekako se sve više okrećemo kroz ove programe prema rubnim općinama i rubnim školama“, kazao je ministar Baraković.

Zahvalnost za obnovu školske infrastrukture i podršku projektima na području općine Kladanja iskazali su i načelnik Općine Kladanj i direktorica JU OŠ „Kladanj“ Samra Zelenturović.

Posjeta japanskog ambasadora bila je i prilika da se razgovara i o unaprjeđenju saradnje i novim projektima. Vlada Japana finansijski je podržala rekonstrukciju više školskih objekata na području Tuzlanskog kantona te izgradila tri škole: u tuzlanskom naselju Sjenjak, Vidi i Međiđi Donjoj kod Gradačca.

(TIP)