Predsjedništvo KO SDP Tuzla insistira na izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda

Predsjedništvo Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla na sjednici održanoj u ponedjeljak  u Tuzli jednoglasno je usvojilo zaključak da pruža podršku nedavno usvojenom Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH.

Dosadašnja nepravedna raspodjela javnih prihoda u FBiH koja traje od 2006. godine, dovela je u potpuno neravnopravan položaj stanovnike Tuzlanskog kantona. Neprihvatljivo je da „jedan stanovnik Kantona Sarajevo vrijedi dva puta više od stanovnika Tuzlanskog kantona“.

˝Radnici u obrazovnom i zdravstvenom sektoru, policijski i državni službenici  za isti posao koji rade moraju imati jednaku platu i jednake uvjete rada u cijeloj FBiH.Tokom primjene postojećeg Zakona, nepravednom raspodjelom javnih prihoda u FBiH, Tuzlanski kanton je oštećen za preko 500 miliona KM. Smatramo da je krajnje vrijeme da se ova nepravda ispravi.Imajući u vidu činjenicu da je TK najmogoljudniji kanton u FBiH,  da je industrijski bazen, te da je među glavnim generatorima razvoja privrede BiH, dosadašnja raspodjela javnih prihoda u FBiH naročito prema TK je nepravedna i neprihvatljiva˝, saopšteno je.

Predsjedništvo KO SDPBiH Tuzla će kontinuirano pratiti aktivnosti vezano za ovaj Zakon.

(TIP)