Koja je najpoželjnija, a koja najmanje poželjna zemlja za majčinstvo?

Bez sumnje, majčinstvo je bitan životni događaj za žene i društvo širom svijeta. Ipak, majčinstvo u različitim kulturama poprima različite oblike. Iako se može činiti univerzalnim, ideje o majčinstvu uvelike se razlikuju, kako diljem svijeta tako i u našem okruženju, piše portal You Are Mom.

Majčinstvo u različitim kulturama: društvena konstrukcija

Svakako, majčinstvo je biološka pojava koja “pogađa” samo žene. Međutim, danas antropolozi proučavaju majčinstvo kao kulturnu konstrukciju koja je opća i univerzalna biološka pojava.

Doktorica antropologije Ángeles Sánchez navodi da se majčinstvo ne producira samo vašim tijelom. Zapravo, svaka kultura ima sociološko-kulturalnu konstrukciju. Dakle, radi se o psihosocijalnom događaju.

Sustav podrške za žene u Keniji i Tanzaniji

U plemenima južne Kenije i sjeverne Tanzanije postoji veliki sustav ženske društvene podrške, kakav je i u plemenskim skupinama Maasai i Swahili. U ovim zajednicama žene se okupljaju oko novopečenih majki tijekom prvih nekoliko dana majčinstva.

Od trenutka poroda nove mame okružene su ženama, a muškarci nisu u blizini tijekom prvih nekoliko tjedana majčinstva. U plemenu Swahili par spava u odvojenim sobama do 40 dana nakon poroda.

S druge strane, u plemenu Maasai, sve žene u selu prisustvuju porodu, dok muškarci čekaju u kući majčine mame. Sljedeća dva mjeseca ostale žene Maasai pomažu novopečenim mamama obavljajući njihove zadatke umjesto njih.

Tradicija i običaji u Kini i Japanu

U Kini snažna vezanost za tradiciju manifestira se tako da se još uvijek prakticira nešto što zovu zuò yuè zi. Tijekom prvog mjeseca nakon poroda, majka i beba moraju ostati u bolnici ili kod kuće kako bi zaštitili zdravlje novorođenčeta.

Druga tradicija usmjerena je na higijenu majke, koja mora pričekati s kupanjem nakon poroda. Što se tiče hrane, tijekom trudnoće žene moraju izbjegavati hranu koju smatraju vrućom, poput jaja, te jesti hladnu hranu, poput voća.

U Japanu se muškarci tijekom trudnoće drže distancirano. Ne idu na preglede kod liječnika ili na tečajeve trudnoće, a u nekim japanskim bolnicama muškarcima nije dopušten ulazak tijekom poroda.

Nakon prvog mjeseca, Japanci slave vrlo važnu tradiciju – miyamairi. To uključuje odvođenje bebe prvi put u šintoistički hram i izvođenje ceremonije za proslavu djetetova rođenja. U njoj mole da beba odraste snažna i zdrava.

Sve kasnije rađanje na Zapadu

Žene u današnjoj zapadnoj Europi vrlo su različite od onih otprije samo nekoliko desetljeća. Posebno značajne promjene dogodile su se u majčinstvu.

Budući da majčinstvo nije povezano s brakom, žene koje žele biti mame prvo pokušavaju biti profesionalno i financijski stabilne. To dovodi do toga da žene rađaju u starijoj dobi.

U tom kontekstu, uobičajeno je da obitelji imaju manje djece. To je zato što su se ciljevi obitelji promijenili. Ne žele imati puno djece, već su usredotočeni na to da im pruže što kvalitetniji život.

Različite kulture: koja je najbolja zemlja za majčinstvo?

Nevladina udruga za djecu Save the Children 2015. objavila je 16. godišnje izvješće o stanju majki u svijetu. Izvješće analizira zdravstvene nejednakosti među velikim svjetskim gradovima. Osim toga, ocjenjuje se dobrobit majki i djece u 179 zemalja.

Rezultati ovog izvješća pokazuju da je Norveška najbolja zemlja za majčinstvo, a slijede je Finska i Island. Što se tiče zemalja na dnu, Somalija je najgora.

Znanstvenici ovo izvješće temelje na nekoliko čimbenika, poput zdravlja majki, ali i smrtnosti majki za vrijeme trudnoće ili poroda. U Norveškoj umire 1 od 12.160 žena, dok u Somaliji umre 1 od 30 žena za vrijeme trudnoće ili poroda, a vezano za to stanje.

Bez sumnje, uvjeti majčinstva u različitim kulturama variraju diljem svijeta. Međutim, ne moramo uspoređivati ​​druge kulture da biste uočili razlike. U našem kontekstu, ideja majčinstva se sigurno stalno mijenja i razvija.

Profesorica Cándida Alamillos objašnjava da u sadašnjem tranzicijskom razdoblju društvo zahtijeva različite obiteljske modele. Osim toga, mijenja se i način percepcije rodnih uloga.

Bez sumnje, unatoč činjenici da obitelji imaju različite karakteristike, raznolikost u majčinstvu daje nam nadu da sve aspekte života učinimo pravednijim i ravnopravnijim, piše Index.hr.

(TIP/Foto:  123RF)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.