Građani traže od OHR-a da sklone Dodika i ukinu primanja onima koji ne dolaze na posao

Na protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu okupila se grupa nezadovoljnih građana s ciljem podizanja glasa protiv rušenja ustavno-pravnog pretka Bosne i Hercegovine.

Okupljeni su izašli na ulicu nakon posljednjih događaja čiji je akter član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dovođenja harmonikaša u svoj kabinet i početkom procesa povlačenja saglasnosti iz formiranja državnih institucija.

Građani su danas vrlo jasno od visokog predstavnika Christiana Schmidta zatražili da reaguje, da radi svoj posao ili da ode iz BiH.

“Atmosfera u državi nije dobra. Začuđuje da ljudi to mirno posmatraju i još više začuđuje da imamo toliki broj stranaka u BiH a koje ne reagiraju. Zahtijevamo od Schmidta i međunarodne zajednice da podhitno maknu sa mjesta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da Bakir Izetbegović i Dragan Čović prekinu pregovore sa Dodikom”, kazali su organizatori protesta Sejda Čavčić i Suad Đozić.

“Ukinite primanja svima koji ne dolaze na posao u državne institucije”, “Ustav (država) BiH i Njemačke se jednako moraju poštovati”.

Na današnjim protestima je strogo zabranjeno bilo kakvo isticanje političkih simbola, a okupljenim građanima se pridružio i Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH od 1992. do 1995. godine koji je kazao da građani žele poslati jasnu poruku da je dosta ove situacije.

(TIP/Nap)