U Tuzli održana konferencija ‘Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti’

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Fenix“, danas je u Tuzli upriličilo međunarodnu konferenciju na temu „Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti“. Konferenciji su u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić.

„Mentalno zdravlje je problem koji tišti sve nas. Mentalno zdravlje pojedinca je mentalno zdravlje svih članova zajednice i koliko se brinemo o mentalnom zdravlju pojedinca toliko moramo brinuti i o mentalnom zdravlju društva u cjelini. Zabrinjavajući je podatak da najmanje jedna trećina ukupne svjetske populacije ima neki od mentalnih poremećaja. Upravo zbog toga, u okvirima obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja moramo skrenuti pažnju na nejednakosti u brizi o mentalnom zdravlju“, kazao je premijer Hodžić pohvaljujući dosadašnje aktivnosti udruženja „Fenix“, te ukazujući na posljedice koje pandemija ostavlja upravo na mentalno zdravlje u društvu.

Problem je postao izraženiji jer je pandemija COVID-19 pogoršala mentalno zdravlje pojedinaca, povećavajući incidencu psihičkih smetnji i pogoršavajući postojeće smetnje. Također, tu je i društvena stigmatizacija onih koji se usude javno progovoriti i suočiti i sebe i okolinu s duševnim smetnjama, mentalnim poremećajima i psihosocijalnim invaliditetom, rečeno je ovom prilikom.

Cilj današnje konferencije je poslati snažnu poruku o značaju aktivizma u mentalnom zdravlju, važnosti i ulozi korisničkih udruženja, kao i mentalnog zdravlja općenito, naročito u uslovima pritiska kakve je nametnula pandemija.

„Udruženja poput Fenix-a danas imaju posebnu ulogu u društvu, ulogu da promoviraju, usmjeravaju i aktivno djeluju na polju zaštite mentalnog zdravlja i ja im se u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaljujem za sve što rade, te ih pozivam da zajedno radimo na zaštiti mentalnog zdravlja, kako pojedinaca, tako i zajednice u cjelini“, rekao je premijer Hodžić ovom prilikom.

Pored delegacije Vlade TK, današnjoj konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

(TIP)