Foto/Gradonačelnik Tuzle se sastao sa predstavnicima Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom Tuzla

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, susreo se u ponedjeljak sa predstavnicima Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom Tuzla. Povod sastanka je  izgradnja i skoro otvaranje prvog  Centra za autizam u Bosni i Hercegovini, sa adresom u Tuzli.

˝Nakon smrti predsjednika Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom, Mehe Sadikovića, mi dalje nastavljamo borbu Udruženja ka otvaranju prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovini. Danas smo na sastanku kod gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji je od samog osnivanja Centra za autizam dao punu podršku kako završetku tako i otvaranju i funkcionisanju prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovini. Želimo ohrabriti Vladu i Skupštinu Tuzlanskog kantona da zajedno ubrzamo proces osnivanja i otvaranja Centra za autizam i da što prije damo podršku djeci i roditeljima koji su oboljeli od autizma i poremećaja iz spektra autizma˝, izjavila je predsjednica Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom Tuzla, Emina Altumbabić.

Gradonačelnik Imamović istakao je da Grad Tuzla, više od dvije decenije, nastoji njegovati kulturu empatije prema onima kojima treba podrška, kojima je teže, čije su naročite potrebe, što ne osporava podršku onima koji su više nego uspješni u sportu ili biznisu, jer samo takvo društvo može naprijed. „Mi smo prije nekoliko godina sa Hilfswerk International  radili centar ‘Koraci nade’ i to je objekat koji je veoma društveno koristan. San Mehe Sadikovića da se napravi ovdje prvi Centar za autizam u Bosni i Hercegovini smo svesrdno podržali. Taj objekat je skoro završen i nadam se da će brzo taj Mehin san biti ostvaren. To će biti veoma značajno za djecu koja imaju autizam i za roditelje i druge koji brinu o njima, ali i jedan veliki korak u otvaranju čitavog društva prema djeci i osobama sa smetnjama u razvoju. Ovaj grad i Tuzlanski kanton će time biti humaniji, jer je to prvi Centar za autizam u Bosni i Hercegovini“, rekao je gradonačelnik Imamović.

(TIP)