Ambasador Japana podržao borbu protiv korupcije Vlade TK

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je u ponedjeljak  u nastupnu posjetu Ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Makota Ita s kojim je razgovarao o dosadašnjoj podršci Vlade Japana Bosni i Hercegovini i Tuzlanskom kantonu, te o  nastavku te suradnje u narednom periodu. Zahvalivši se Vladi Japana na dosadašnjoj podršci od neposrednog postratnog perioda do sada, premijer Hodžić je podsjetio da je Japan pružio  snažnu podršku školama, sistemu socijalne, programima energijske efikasnosti, napominjući da se tri škole na području TK nazivaju „Japanskim školama“. Premijer Hodžić upoznao je Ambasadora Japana sa dosadašnjim aktivnostima Vlade TK u proteklih devet mjeseci, akcentirajući set zakonskih rješenja koji se odnose na borbu protiv korupcije, ističući antikoruptivnu borbu kao prioritet rada aktuelne Vlade. Napomenuo je da je Vlada TK u ovom sazivu uspostavila objektivne kriterije za dodjelu javnih sredstava. Na sastanku je  između ostalog bilo riječi o ekonomskoj saradnji Japana i Tuzlanskog kantona.

„Imamo puno razumijevanje i obećanje Nj. E. ambasadora Ita, da će se dosadašnja podrška, prvenstveno u oblasti obrazovanja, dodatno osnažiti. S obzirom na to, da smo tokom sastanka predočili da otvaramo i veći broj poslovnih zona u narednom periodu, bit ćemo podržani sa novim tehnologijama, novim iskustvima i znanjima, što potvrđuje da u Japanu, imamo iskrenog i pravog prijatelja  punih 25 godina“, kazao je premijer Hodžić.

Ambasador Japana u BiH, Makoto  Ito pohvalio je i pružio podršku borbi protiv korupcije koju sprovodi Vlada TK i premijer Hodžić. Ocijenio je da TK ima prednosti koje se ogledaju u iskusnoj i sposobnoj radnoj snazi, stabilnoj političkoj situaciji, religioznoj harmoniji, geografskoj blizini EU, naglasivši  da japanske kompanije ohrabruje podrška lokalne vlasti razvoju privrede.

„Danas smo imali ceremoniju primopredaje radova koji su izvršeni u osnovnoj školi u Kladnju  i to je treći projekat vezan za renoviranje škola. Od 1995. godine Vlada Japana je BiH pružila  finansijsku i drugu podršku u oblasti obrazovanja, ekonomije, zdravstva i zaštite okoliša. Danas smo imali veoma plodonosnu diskusiju vezano za buduću saradnju TK i Vlade Japana“, kazao je Ambasador Ito.

Sastanku su prisustvovali i Kiyotaka Tanaka, prvi sekretar Ambasade Japana u BiH, ministar finansija TK, Vedran Lakić, ministar obrazovanja i nauke TK, Elvis Baraković i ministar privrede TK, Mevludin Hodžić.

(TIP)