Begić: Zastupnicima koji ne prisustvuju sjednici smanjiti paušal za 99 posto

Etička komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH predložila je donošenje novog Etičkog kodeksa za poslanike, koji će u formi nacrta biti razmatran u srijedu na narednoj sjednici Predstavničkog doma.

Kodeks reguliše ponašanje poslanika u javnom prostoru, na društvenim mrežama, prisustvo na sjednicama, a propisuje i sankcije za nepoštivanje etičkih mjera.

Svjedoci smo da su na nekoliko sjednica Predstavničkog doma pravljene pauze zbog nedostatka kvoruma.

– Zato je novim Etičkim kodeksom predviđeno da će Etička komisija umanjiti paušal poslanika i to za 99 posto ukoliko poslanik ne prisustvuje sjednici Predstavničkog doma, radnog tijela ili svojim odlaskom ugrozi kvorum za održavanje sjednice Predstavničkog doma ili radnog tijela – izjavila je predsjednica Etičke komisije Samira Begić.

Također, novina je, kako kaže, da je predviđeno da u slučaju tri uzastopna nenajavljena ili neopravdana izostanka sa sjednice doma ili radnog tijela ili napuštanja sjednice prije završetka, poslaniku neće biti isplaćeno 99 posto od pripadajućeg paušala narednih šest mjeseci počevši od mjeseca u kojem je zabilježeno treće uzastopno izostajanje.

– Na snazi je Etički kodeks koji datira iz 2008. godine i kao takav ima mnoge manjkavosti, nije dovoljno dorečen niti preciziran. Najveće promjene koje su sadržane u Nacrtu teksta novog kodeksa odnose se na bolje precizirano ponašanje poslanika u javnom prostoru, što uključuje iznošenje mišljenja na društvenim mrežama i drugim kanalima internet komunikacije na kojima je moguće utvrditi identitet, kao i izmjene koje se odnose na kaznene odredbe. Poslanici tokom svog mandata trebaju voditi računa i o onome što pišu na društvenim mrežama a što bi moglo ugroziti njihov dignitet, kao i dignitet Predstavničkog doma – naglasila je Begić.

Između ostalog, kodeks je propisao i odredbe kojima se reguliše i uznemiravanje na osnovu spola i seksualno uznemiravanje.

– Dio kodeksa odnosi se na isticanje stranačkih simbola na online sjednicama, a i onim koji se održavaju uživo. Naime, pojedini poslanici su tokom online sjednica isticali u pozadinu zastavu, što po novom kodeksu nije dozvoljeno. Ono što se smije je da poslanici mogu nositi stranačke značke na odjeći – dodala je za Fenu Begić.

Za kršenje kodeksa odnosno ukoliko poslanici naruše dignitet Predstavničkog doma propisane su mjere kao što su ukor, javni ukor, udaljavanje sa sjednice i sastanka, obustava isplate dijela plaće, obustava isplate paušala i novčana kazna, koja ne može biti manja od 100 KM niti veća od 5.000 KM.

(TIP/Fena)