Banovići: Potpisani ugovori o dodjeli plastenika za 20 korisnika

Potpisivanjem ugovora o dodijeli plastenika sa dodatnom opremom za 20 korisnika zvanično je počela realizacija Projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“, u općini Banovići. Ukupna vrijednost projekta je 57.520 konvertibilnih maraka od čega će Humanitarna organizacija „Muslim Aid“ i općina Banovići obezbijediti finansijska sredstva u iznosu od po 40 posto, dok će korisnici učestvovati sa 20 procenata. Korisnici će dobiti plastenike površine 100 metara kvadratnih, sistem za navodnjavanje, sadni materijal za jesenju sjetvu i edukativni materijal.

Među 20 lica koja su ostvarila pravo na dodjelu plastenika je i Jasmin Junuzović, 100 % ratni vojni invalid. Kako kaže želja mu je bila da se bavi plasteničkom proizvodnjom, da za sebe i svoju porodicu može proizvoditi zdravu hranu a samim tim i ostvariti dodatne prihode.

Općina Banovići je u suradnji sa humanitarnim organizacijama: Muslim Aid i World Vision, u ovoj godini, obezbijedila plastenike za 60 korisnika. Planirana je nabavka još 20, o čemu se  pregovara sa organizacijom World Vision.

Ovo je nastavak politike osnaživanja poljoprivrednih domaćinstava koja je u vrhu prioriteta općinskih vlasti u Banovićima, a za šta su u ovoj godini, u budžetu Općine, planirana sredstva od oko 200 hiljada KM. Osim podsticaja plasteničkoj proizvodnji, značajna sredstva izdvojena su i za: proljetnu sjetvu, proizvodnju krastavca kornišona i proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka.

(TIP)