Tomović: Ekonomija jedna od prvih žrtava političkog stanja u BiH

Ekonomija je žila kucavica jedne zemlje, a Bosna i Hercegovina je u najtežoj recesiji u posljednjih 25 godina, rekao je biznismen i publicista iz Han Pijeska Milisav Tomović koji je bio uvodničar na redovnoj sesiji nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”.

Poručeno je da je ekonomija jedna od prvih žrtava nesređenog političkog stanja unutrašnjih odnosa u Bosni i Hercegovini.

“Ekonomija je žila kucavica jedne zemlje. Ekonomija mora biti otvorena, ne samo unutar nego i van zemlje. Mi se 25 godina dijelimo, umjesto da gradimo zajedničku državu i da razvijamo sve segmente te države u državi”, rekao je Tomović govoreći o temi “Ekonomija protiv izolacija i podjela”.

Smatra da u “ovakvoj zemlji itekako dobro funkcioniše siva ekonomija i crno tržište”.

“Oko šest milijardi robe i kapitala se vrti na crnom tržištu. Kada bi dio tih para bio u funkciji države, koliko bi nam svima bilo bolje. Danas živimo u haotičnom svijetu i vremenu”, pojasnio je Tomović.

Kako je kazao, veliki i moćni vode geopolitičke i geostrateške igre.

“Mali i nerazvijeni se ništa ne pitaju, obično u toj igri stradaju”, pojasnio je Tomović.

Mišljenja je da političari pažnju građana sa realnog života preusmjeravaju na tobožnju odbranu nacionalnih interesa.

“Kako je realno stanje u našoj ekonomiji, koliko ljudi danas živi u Bosni i Hercegovini, koliko je zaposlenih u administraciji, koja je koncepcija izlaska iz postojeće krize? Na ta nam pitanja niko ne daje odgovor. Šta će tek biti poslije ove krize ostaje nam da vidimo. Nakon najnovijih tenzija u našoj zemlji, svijet i Evropa razmišljaju o sankcijama koje bi dodatno pogodile ekonomiju Bosne i Hercegovine. Naročito građane u Republici Srpskoj. Ako bi se uvele ekonomske sankcije RS-u, to bi imalo nesagledive posljedice na urušavanje ionako slabe ekonomije kako RS-a tako i cijele BiH”, rekao je Tomović.

Smatra da bi to pogodilo sve u Bosni i Hercegovini i vodilo zemlju u daljnji ekonomski i populacijski sunovrat.

“Prema ocjenama Svjetske banke objavljenim u maju ove godine, Bosna i Hercegovina je u najtežoj recesiji u posljednjih 25 godina. Zbog odgađanja donošenja zakona o sprjećavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, država je u opasnosti da se nađe na tzv. crnoj listi finansijskih regulatornih agencija Evropske unije, što bi onemogućilo međunarodne transakcije”, pojasnio je Tomović.

Mišljenja je da su Evropa i svijet uveliko zakoračili u duboku energetsku krizu, a u Bosni i Hercegovini kao da se ništa ne dešava.

“Ili ćemo u ovoj situaciji, nakon ove krize, napraviti državu ili ćemo ne znam šta, ovako više ne ide”, dodao je Tomović.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: Arhiva)