Picassova djela prodata za preko 100 miliona dolara

Jedanaest slika Pabla Picassa i ostali njegovi radovi prodati su na aukciji u Las Vegasu za više od 100 miliona dolara.

Sothebyjeva aukcija održana je u hotelu “Bellagio” u Las Vegasu, gdje su djela bila godinama izložena, uoči 140. godišnjice od rođenja španskog umjetnika 25. oktobra.

Pet prodatih slika nalazilo se na zidovima hotelskog restorana, u kojem će nadalje biti izloženo 12 drugih Picassovih radova.

Najvišu cijenu od 40,5 miliona dolara postigla je slika na kojoj je prikazana Picassova ljubavnica i muza Marie-Therese Walter. Portret “Čovjek i dijete” dostigao je cijenu od 24,2 miliona dolara, a “Čovjekova bista” 9,5 miliona dolara.

Imena kupaca nisu objavljena.

Aukcija je održana u okviru nastojanja hotelske grupe “MGM Resorts” da diverzifikuje svoju veliku umjetničku kolekciju i uključi više radova od žena, ljudi druge boje kože, iz novih zemalja, kao i od LGBTQ umjetnika i umjetnika s invaliditetom.

Umjetnička kolekcija ove hotelske grupe sadrži oko 900 radova od 200 umjetnika, među kojima su savremena djela Boba Dylana i Davida Hockneyja. Sakupljanje umjetnina započeo je prije više od 20 godina Steve Wynn, bivši vlasnik “Bellagia” i nekadašnji direktor “Wynn Resortsa”.

(TIP/Srna/Foto: Reuters/Bridget Bennet)