Forum Mladi i mediji – Mladi u BiH ne prate tradicionalne medije

Mladi u BiH u velikom broju ne prate tradicionalne medije, nisu zadovoljni sadržajem koji oni nude, te takav sadržaj traže na internetu i društvenim mrežama. Tradicionalni mediji u BiH, s druge strane, zbog nedostatka sredstava slabije ulažu u produkciju specijaliziranih sadržaja za mlade.

To je zaključeno na Forumu “Mladi i mediji – Reconnect”, koji je okupio mlade, novinare, kao i druge predstavnike medija i proizvodnje medijskih sadržaja i monitoringa.

– Ovaj projekt je važan jer se bavi aktivnijim angažmanom civilnog društva, mladih prvenstveno u unaprjeđenju medijskog sadržaja i zaštiti novinarskih sloboda – rekao je Vladimir Pandurević iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Forum je organizovan u okviru projekta „Mladi za bolje medije” koji finansira Evropska unija, a provode “Ja bih u EU” i Mediacentar. Bilo je govora o medijima i sadržajima koje mladi prate, o formatima koje mediji koriste pri produkciji vijesti ali i preporukama koje bi formate bilo dobro koristiti kako bi mediji privukli i zadržali mlade.

Predstavnica Media Centra i autorica istraživanja Anida Sokol predstavila je istraživanja provedena u okviru projekta Mladi za bolje medije kojim se nastojalo, između ostalog, odrediti koliko mladi prate tradicionalne medije i koji specijalizirani sadržaji za mlade postoje u BiH.

– Mediji rijetko strateški pristupaju pripremi sadržaja programa za mlade. Neophodno je da tradicionalni mediji u BiH pronađu način da privuku mlađu publiku, da pripreme sadržaje koji su njima zanimljivi ali i one koji su edukativni i koji se bave društveno relevantnim pitanjima. Kroz Forum smo pokrenuli ovo važno pitanje. Nadam se da će mediji i mladi kroz razgovore i saradnju naći način da vrate mladu publiku medijima – istakla je Sokol.

Također, na Forumu je konstatovano da novinarske emisije trebaju započinjati pozitivnim vijestima. To je ono što mladi žele da čuju i mladi traže razlog da ostanu ovdje.

„Mladi za bolje medije” projekat je koji nastoji da uspostavi vezu mladih i medija, razvijajući inovativni pristup jačanju nezavisnih medija u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopćenju “Ja bih u EU”.

(TIP/Fena)