Evo zašto stručnjaci kažu da jedenje bijele riže ima isti učinak kao jedenje šećera

Više od polovice svjetske populacije rižu smatra osnovnom namirnicom. Godišnje se proizvede oko 500 milijuna tona riže.

Bijela riža puno je češća od smeđe jer ima duži rok trajanja i lakše se transportira. Međutim, također je i manje hranjiva.

Razlika između bijele i smeđe riže

Smeđa riža ima dva karakteristična dijela koja nedostaju bijeloj riži. To su mekinje, vanjski jestivi sloj rižinog zrna i klica, reproduktivni dio zrna. Osim što ovi dijelovi smeđoj riži daju boju, oni sadrže i najviše hranjivih tvari. Jedina mana je što masnoće iz mekinja i klica čine da se smeđa riža brže kvari od bijele. Prosječni rok trajanja smeđe riže je oko šest mjeseci.

Bijela riža je ono što ostaje nakon što se zrno ispolira, a mekinje i klice uklone. Time se bijela riža brže kuha i ima duži rok trajanja.

To ne znači da je bijela riža sama po sebi loša, iako je manje zdrava, kaže istraživačica Elizabeth Ryan sa Sveučilišta Colorado.

“Na kraju dana, najvažnije je jesti cjelovite žitarice”, kaže, a piše Insider.

Zapravo, kada iz riže uklonite mekinje i klice, zapravo uklanjate kalcij, masti, fosfor, vitamine B1 i B3, proteine i magnezij.

Prednosti jedenja smeđe umjesto bijele riže

Ryanino istraživanje pokazalo je da hranjive tvari u rižinim mekinjama mogu pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva. Mekinje čine smeđu rižu bogatom spojevima zvanim fitokemikalijama koje imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.

“U smeđoj riži ima puno fitokemikalija kojih nema u bijeloj riži”, tvrdi ona.

Smeđa riža ima više topivih i netopivih vlakana i proteina od bijele riže. Ovo vlakno je dobar prebiotik, kaže Ryan, što znači da pomaže hraniti zdrav mikrobiom crijeva. A zdrav mikrobiom crijeva neophodan je za bezbroj funkcija, uključujući probavu i snažnu imunološku funkciju.

Dok većina kalorija u bijeloj i smeđoj riži dolazi iz ugljikohidrata, bijela riža ima viši glikemijski indeks od smeđe riže. To znači da porcija bijele riže omogućuje brži skok šećera u krvi, što, prema Harvard Medical School, “ima gotovo isti učinak kao jedenje čistog stolnog šećera”. Smeđa riža ima niži glikemijski indeks, što je bolje za sprječavanje bolesti poput dijabetesa.

Zato Ryan ipak savjetuje da, ako imate mogućnost izbora, odaberete smeđu, a ne bijelu rižu.

Bijela i smeđa riža sadrže tragove arsena

U posljednjem desetljeću riža je privukla pažnju jer je žitarica koja je prirodno kontaminirana arsenom koji je kancerogen.

U 2012. Consumer Reports testirao je smeđu rižu, bijelu rižu i proizvode od riže koji su dostupni u supermarketima i otkrio da je u raznim vrstama mjerljiva razina arsena.

I bijela i smeđa riža sadrže arsen iz okoliša. Količina arsena koja je u riži ovisi o tome koliko se elementa nalazi u tlu, što varira u različitim regijama. Na primjer, Consumer Reports pronašao je najnižu razinu arsena u basmati riži iz Kalifornije, dok je najviša razina bila u riži iz Teksasa.

Godine 2016. Uprava za hranu i lijekove izdala je nacrt smjernica proizvođačima za ograničavanje arsena u rižinim žitaricama za dojenčad. FDA preporučuje odraslima i djeci da i dalje jedu proizvode od riže, ali i da jedu raznoliku prehranu bogatu cjelovitim žitaricama poput pšenice, zobi i ječma.

Pranje smeđe riže, kuhanje u dodatnoj vodi, a zatim ponovno ispiranje riješit će se oko 50 posto arsena, ali će također isprati neke od korisnijih hranjivih tvari, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Unsplash)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Airpods PRO в Москве[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего…

  2. Ищете где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику наушников Airpods PRO в Москве[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением…

  3. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]купить реплику Airpods PRO[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  4. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить лучшую реплику Airpods PRO[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением по…