Erdogan protjeruje 10 ambasadora, među njima američki, francuski i njemački

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će ambasadori deset zemalja, među kojima su Francuska, Njemačka i SAD, koji su pozvale na oslobađanje opozicionara Osmana Kavale, biti proglašeni nepoželjnim osobama – persona non grata.

“Naložio sam našem ministru vanjskih poslova da što je prije moguće riješi to pitanje i da deset ambasadora proglasi nepoželjnim osobama”, rekao je Erdogan, ali nije naveo tačan datum za primjenu te mjere.

Turski predsjednik zaprijetio je prije nekoliko da će protjerati ambasadore iz deset zemalja, poslije poziva tih zemalja da Turska oslobodi Kavalu.

Kanada, Francuska, Finska, Danska, Njemačka, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Švedska i SAD pozvale su u ponedjeljak na “pravedno i brzo rješavanje afere” Osmana Kavale, turskog izdavača i mecene koji se nalazi u zatvoru četiri godine bez suđenja.

Turske vlasti su dan kasnije pozvale ambasadore tih deset zemalja na razgovor, ocjenjujući “neprihvatljivim” njihov poziv na oslobađanje Kavale.

Vlasti su 2013. godine optužile Kavalu (64) poznatu ličnost civilnog društva da želi da destabilizuje državu. Kavala je te godine podržao antivladine proteste. Potom je 2016. godine optužen za pokušaj rušenja vlade tokom neuspjelog državnog udara.

Evropski sud za ljudska prava naložio je u decembru 2019. njegovo neposredno oslobođanje.

(TIP/Beta)