U brčanskom naselju Suljagića Sokak jutros je izbio požar u kojem je, prema nezvaničnim informacijama, smrtno stradalo šest osoba, a više ih je povrijeđeno.

Portparolka Policije Brčko distrikta BiH Dževida Šadić-Hukičević je kazala da je Policija Brčko distrikta BiH 23. oktobra u 6.20 sati zaprimila prijavu da u Sarajevskoj ulici na skretanju prema naselju Suljagića Sokak gori kuća.

– Upoznata je Služba hitne medicinske pomoći, JZU Zdravstveni centar Brčko kao i Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko distrikta BiH koji su izašli na mjesto događaja i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Policijski službenici su na terenu i vrše uviđaj pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH, a na mjesto događaja je izašao i protivpožarni inspektor te se utvrđuju sve okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio. Dosadašnjim aktivnostima je utvrđeno da ima nastradalih osoba – izjavila je Šadić-Hukičević.

Prema nezvaničnim informacijama,  sumnja se da su povrede i smrtni ishodi rezultat trovanja ugljen-monoksidom.

“Na pedijatriju je primljeno sedam osoba, od tih sedam osoba šest je zadržano na liječenju. Jedna osoba je transpontovana za Tuzlu. Također, jedna osoba s opekotinama je zadržana na hirurgiji”, izjavio je Salih Ibrahimbegović, glasnogovornik Javne zdravstvene ustanove Brčko.

Na mjesto tragedije je stigla Mejra Šečić, zastupnica u brčanskoj Skupštini ispred romske nacionalne manjine.

“Ne znamo još uzrok, o čemu se radi, samo znamo da je šestero već preminulo unutra u kući. I znamo da su djed i nana sa unučadima, i kćerka ima isto s njima. Ovi ostali su u bolnici, ne znamo šta se dešava još s njima. Radi se o familiji Bošnjak Mate, a djeca i supruga, ja mislim da se svi ostali prezivaju Salihovići. Stariji muškarac invalid, a žena bolesna. Djece je bilo koja idu u školu, mislim da je bila čak i beba”, istakla je Šečić.

Šečić je najavila proglašenje dana žalosti u Distriktu.