Šta se događa s tijelom kad se ne bavimo tjelovježbom?

Svjesni smo nevjerojatnih prednosti redovite tjelovježbe, koja nam pomaže u održavanju forme i pravilnog funkcioniranja organizma. Preporučuje se da svaka osoba odrađuje tjelovježbe u trajanju od 45-50 minuta barem dva puta tjedno.

Ono što je zanimljivo otkriti je što se zapravo događa s tijelom kad rutina tjelovježbe potpuno izostaje ili je prekinuta na neko vrijeme?

Štetni učinci nedostatka vježbanja ili tjelesne aktivnosti

Iako se sa sigurnošću možemo složiti da postoje neke životne navike (od pijenja, pušenja, prekomjernog jedenja slabo nutritivne hrane) koje mogu biti štetne za naše zdravlje, nedovoljno naprezanje naših mišića može biti jednako loše.

Dok redovita i kvalitetna tjelovježba odgađa starenje, preskakanje potrebne količine tjelesne aktivnosti zapravo može ubrzati rizik od prerane smrti te uzrokuje više smrtnih slučajeva u svijetu od konzumacije duhana ili dijabetesa, prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet.

Vaše srce postaje manje učinkovito

Aerobne i kardio vježbe povezane su s dobrim otkucajima srca i manjim rizikom od srčanih oboljenja. Međutim, ako ne vježbate ili ako se dugo vremena ne bavite nikakvom fizičkom aktivnosti, počet ćete osjećati da vaše srce lošije funkcionira i to može utjecati na svakodnevne zadatke. Mogu vam se poremetiti otkucaji srca, možete lako ostajati bez daha, a uz lošije prehrambene navike, moguće je i razviti srčane probleme i visok kolesterol.

Vaši mišići slabe

Jedna od najvažnijih uloga koju tjelovježba ima je održavanje mišićnih stanica u dobroj formi i njihovo jačanje. Kada ne vježbate ili se ne krećete, ne samo da poništavate sav prethodni napredak, nego vam se može smanjiti snaga mišića koju imate i učiniti da se osjećate puno slabije.

Čak se i podizanje jednostavnih utega može činiti težim, a slabi mišići mogu vam također otežati obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti.

Možete imati problema sa spavanjem

Vjerovali ili ne, tjelovježba ima značajnu vezu s kvalitetnim snom. Ne samo da je tjelovježba izvrstan lijek protiv stresa i induktor spavanja, nego nedostatak dobrog sna može biti znak da štedite na potrebnoj fizičkoj aktivnosti.

Gubit ćete na izdržljivosti

Provedena je studija na ovu temu uz analizu pada izdržljivosti kod kajakaša. Kad su njihove razine kisika uspoređene s vremenom kad su se bavili samo osnovnom tjelovježbom, uočeno je da je došlo do nevjerojatnog pada razine od 11.2 posto, piše Index.hr.

(TIP/Foto: 123RF)