SIPA: Nastavak akcije ‘Unija’, pronađena droga i oružje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su sinoć u nastavku istražnih aktivnosti u predmetu kodnog naziva „Unija“, u cilju dokumentovanja počinjenja krivičnih djela „Krivotvorenje novca“ iz člana 205. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine,“Krivotvorenje isprava“ iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, realizovali naredbu Suda Bosne i Hercegovine, kojom prilikom su na području Sarajeva izvršili pretres stana, ostalih prostorija i pokretnih stvari, koje koristi jedna osumnjičena osoba, koja je i lišena slobode.

Prilikom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto oko pola kilograma bijele praškaste materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu amfetamin, dva pištolja  i jedan mobilni telefon.

Osoba lišena slobode će biti sprovedena u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Protiv osobe lišene slobode biće podnijet izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu  Kantonalnom tužilašvu Kantona Sarajevo za krivična djela “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga “ iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371.  Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da je operativna akcija realizovana po naredbi Suda i  pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, o navedenim aktivnostima će biti podnijet izvještaj Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija je realiziovana u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije.

(TIP/nap)