SDP BiH Sattleru: EU mora prijeći sa riječi na djela

Članovi delegacije Socijaldemokratske partije BiH razgovarali su sa specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom i potcrtali stav da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica pređe sa riječi na djela kad se radi o trenutnoj krizi i protivustavnom djelovanju Milorada Dodika i organizirane grupe oko njega.

Kako navode u saopćenju za javnost, generalna ocjena SDP-a BiH je da je ugrožen ustavni poredak BiH i da je krajnje vrijeme za odlučnu reakciju ovlaštenih predstavnika međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti.

Sagovornici su suglasni da se radi o kriznoj situaciji u kojoj je nužno poduzimanje konkretnih koraka.

Konstatirano je da je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH nedopustiv čin i da će svi koji krenu u tom pravcu snositi najozbiljnije krivično-pravne sankcije.

Ohrabrujuća je poruka Sattlera da EU nema plan B za BiH, kad se radi o očuvanju integriteta, cjelovitosti i suvereniteta BiH.

Delegaciju SDP BiH, u današnjem razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom, činili su  potpredsjednici SDP BiH Denis Bećirović, Vojin Mijatović, Ivan Boban, Benjamina Londrc i politički direktor SDP BiH Nerin Dizdar.

(TIP/Fena)