Priča o Fatimi, ženi heroju iz Višće kod Banovića

Biti heroj u današnjem vremenu znači uspješno se boriti protiv svih nedaća, vlastitim radom obezbijediti egzistenciju porodice, svakodnevno prkositi preprekama. Jedna od takvih sigurno je i Fatima Kovačević.

U nastavku priča o heroini svakodnevnice:

Fatima Kovačević, supruga muža narušenog zdravstvenog stanja i majka kćerke sa smetnjama u razvoju, dočekala je ekipu Televizije Bosne i Hercegovine sa osmijehom na licu i pozitivnim stavom. Umjesto čekanja na pomoć od drugih, posvetila se uzgoju kokoši i muznih krava. Neumorno radi i nijednog trenutka se nije požalila.

Na pitanje kakav je život, Fatima odgovara da je sasvim zadovoljna.  Radila je na dnevnice u  baštama, na farmama pilića, kupila sijeno, a danas kroz osmijeh kaže da joj je mnogo bolje nego tada.

Fatimina borba za bolji život počela je davno, još od vremena kada joj kćerka nije mogla stati na svoje noge. Ne posustajući nijednog trenutka, obilazeći stručnjake, nakon sedam godina dočekala je da njena kćerka počne hodati. No, to nije bio kraj. Stigla je nova nedaća. Fatimi je nakon dijagnoze operisan karcinom. Ali predaja nije dolazila u obzir. Sada, kaže, živi sasvim solidno uz pristojan mjesečni budžet, sve postiže, i  i ima vremena  čak i za opuštanje.

U dvorištu porodice Kovačević nalaze se i tri tornjaka kojima posvećuju maksimalnu pažnju.

Dok se o ženama sa sela sve češće govori kao o  jednoj od najranjivijih i najugroženijih kategorija društva, Fatima ne misli tako. Vjeruje da se svaki trud isplati, jer i sama od prodaje  mlijeka ima pristojnu zaradu za normalan život porodice. Razmišlja čak i o proširenju kapaciteta.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić)