PDA poziva Vladu FBiH da ne dozvoli da izgubi dva najvažnija resursa u pokretanju privrede i privlačenja stranih investicija

Pokret demokratske akcije (PDA) pita Vladu FBiH, najodgovorniju u provođenju energetske politike, dokle se stiglo u realizaciji izgradnje zamjenskih kapaciteta za proizvodnju električne energije a koji su planirani još uvijek važećom Okvirnom energetskom strategijom Bosne i Hercegovine do 2035. godine.

˝U vrijeme kada energetska kriza trese cijeli svijet postavlja se pitanje u kakvom je stanju elektroenergetski sistem FBiH, da li je stabilan i kakva mu je budućnost. Cijena svih energenata posljednjih mjeseci širom planete drastično je porasla počevši od nafte, električne energije, prirodnog plina do uglja koji je na svjetskom tržištu najviše poskupio. I dok poskupljenja ne zaobilaze ni BiH, iz Vlade FBiH i JP Elektroprivreda BiH nas obavještavaju kako oni samo prate trendove u poskupljenju˝, saopštili su iz ove stranke.

Kako su istakli, ono što je još zastrašujuće jesu izjave stručnjaka iz oblasti energetike da bi FBiH, od velikog izvoznika električne energije, za samo nekoliko godina mogla postati uvoznikom struje s obzirom na planove o ubrzanom gašenju naših dotrajalih termoblokova, bez pokretanja izgradnje njihovih zamjenskih kapaciteta.To znači da FBiH u neposrednoj budućnosti gubi dva najvažnija resursa u pokretanju privrede i privlačenja stranih investicija, radnu snagu koja masovno napušta državu i jeftinu električnu energiju čija cijena se približava ili je već ista kao u Evropi.

Napominju, od ukupno četiri termobloka planirana pomenutom strategijom, za dva su skoro u potpunosti završene sve procedure i dobijene dozvole.

˝Blok 7 TE Tuzla ima sve neophodne saglasnosti i završenu finansijsku konstrukciju. Ono što još nije u potpunost definisano jeste lokacija šljačišta i transport šljake i pepela kako bi i okolinski bila potpuno prihvatljiva. Stiče se utisak da Vlada FBiH nema ni hrabrosti ni odlučnosti da pokrene realizaciju ovog projekta.

Blok 1 TE Banovići takođe ima završeno pribavljanje svih saglasnosti, riješeno dugogodišnje snabdijevanje ugljem i tehnološkom vodom, riješeno šljačište i odlaganje pepela i okolinski je potpuno prihvatljiva. Pribavljena je urbanistička saglasnost i energetska dozvola, tehnički riješen priključak na elektroenergetski sistem, izvršena geomehanička ispitivanja terena. Za ovaj blok jedino nedostaje garancija za kreditno zaduženje, što je u nadležnosti i jedino može riješiti Vlada FBiH.

PDA ukazuje na važnost vlastitih izvora električne energije, te vjerujemo da sve građane FBiH interesuje u kakvom su statusu ova dva kapitalna projekta, Blok 7 TE Tuzla i Blok 1 TE Banovići, kada se očekuje početak njihove izgradnje ili su možda tačne informacije da je Vlada FBiH odustala od njihove izgradnje˝, saopštili su iz PDA.

(TIP)