Usvojene izmjene i dopune Budžeta TK – gdje će biti usmjereno devet miliona KM?

Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona, nakon što su usvojene na sjednici Vlade, danas su dobile zeleno svjetlo i u skupštinskim klupama. Inače, ovo je drugi ovogodišnji rebalans ovog dokumenta od vitalnog značaja za najmnogoljudniji kanton u Federaciji, a riječ je o sredstvima u iznosu od oko devet miliona maraka.

Rebalansom je obuhvaćen sektor socijalne zaštite, boračke kategorije, održivi povratak, podsticaj poljoprivredne proizvodnje, ali i sport. Nastojalo se pomoći i značajnim institucijama i preduzećima u kantonu koja su u proteklom periodu lošije poslovala. Značajna sredstva izdvojena su i za oblast obrazovanja.

„Pojedine škole nisu imale dovoljno sredstava da završe ovu  finansijsku godinu sa isplatama plata i naknada,  i sa druge strane imali smo bolovanja prosvjetnih radnika zbog pandemije Covid-a 19, gdje se angažovalo i drugo osoblje“, pojašnjava Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Posebna pažnja posvećena je socijalnoj populaciji i boračkim kategorijama. Izdvojen je iznos viši od pola miliona maraka i sredstva su namijenjena za isplatu egzistencijalne naknade.

„Želja nam je da svi oni koji budu imali podnesene zahtjeve u ovoj godini bude isplaćena egzistencijalna naknada, a imamo trend da se ovaj broj zahtjeva povećava“, kazao je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Kada je riječ o oblasti socijalne podrške, dječiji dodatak je povećan sa 25 na 30 maraka, a porodicama sa troje i više djece sa 43 na 48 maraka u ovoj godini.

„Ovdje su u pitanju dva mjeseca, pa je to 100 hiljada, a na godišnjem nivou za 2022. godinu već će biti uvedeni u pravo ova dva mjeseca i znači morat će se povećati ta stavka za 600 hiljada maraka, što nije zanemarivo“, kaže Jakub Suljkanović, zastupnik u Skupštini TK.

U upoziciji ističu, da bi Budžet Tuzlanskog kantona bio i u minusu od oko 30 miliona maraka da nije bilo uplate od Međunarodnog monetarnog fonda.

„Uprkos povećanjima indirektnih poreza za nekih sedam miliona i nešto i uštedama od milion i 400, Budžet Tuzlanskog kantona bi bio u minusu. Znači da ova Vlada Tuzlanskog kantona ne radi svoj posao“, smatra Žarko Vujović, zastupnik u Skupštini TK.

Danas je Skupština Tuzlanskog kantona usvojila i Zakon o izvršenju Budžeta za 2021. godinu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Dino Durmić)