U Tuzli dvodnevni simpozij o posljedicama pandemije

“Šta smo naučili o posljedicama COVID 19 pandemije”, naziv je Internacionalnog simpozija koji će početi sutra u Tuzli.  Simpozij organizira Internacionalna akademija nauka i umjetnosti u BiH, u suradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla i Udruženjem psihijatara TK.

Simpozij će biti prilika da budu sagledana dosadašnja medicinska iskustva u borbi sa covidom 19, utvrde činjenice u epidemiološkom i kliničkom smislu te postave nova pitanja i smjernice u tretiranju oboljenja i njegovih posljedica.

“Imat ćemo priliku saznati zananstvene odgovore na izazove koje je ostavio covid 19 na cjelokupnu populaciju, kako u mentalnom zdravlju, tako i u neurologiji, kardiologiji i ono što mene posebno zanima i u hirurškim disciplinama. Svaki segment zdravstvenog sistema je pogođen pandemijom covid 19”, kaže doc. dr. Alen Kamerić, v.d. generalnog direktora UKC Tuzla.

Predavači će biti eminentni predavači iz naše zemlje, regiona te Velike Britanije i SAD-a.

“ Imamo 22 predavača iz raznih područja medicine, skoro sveukupna medicina je pokrivena. Dio predavanje će biti online, a dio uživo”, navodi prof. dr. Osman Sinanović, član Organizacionog odbora.

“Covid je epidemija o kojoj ima najviše objavljenih članaka, a to je stvar o kojoj vrlo malo znamo. Mi sada učimo pravo, stekli smo iskustva i vjerujem da će ovaj simpozij polučiti izvrsne rezultate”, rekao je prof. dr. Šefik Hasukić, član Organizacionog odbora.

Posebna pažnja bit će posvećena posljedicama koje covid 19 ostavlja na mentalno zdravlje.

“Strah, neizvjesnost, socijalna distanca, neizvjesnost kakav će ishod svega ovoga da bude sigurno su faktori koji će umnogome obilježiti ovu epohu i evaluacija toga kakve će posljedice ostaviti na mentalno zdravlje je nešto što tek stoji pred nama”, istakao je dr. Izet Pajević, predsjednik Udruženja psihijatara TK.

Riječi će biti i o posljedicama koje pandemije ostavlja na zdravstvene radnike.

“127 je doktora umrlo, za razliku od svjetskih informacija da su više žene i medicinske sestre stradale, kod nas je znači više doktora i više muškaraca. 124 muškarca i 3 žene su umrle kod nas”, kaže prof. dr. Mevludin Hasanović, član Organizacionog odbora.

Specijalna sesija bit će posvećena posljedicama COVID-a na religijski život čovjeka i život religijskih zajednica iz ugla tri konfesije.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Mirela Čanović)