Skupština TK: Odbijena Inicijativa Kluba poslanika DF za povećanje plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju TK u iznosu od 18,5 posto

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona odbijena je Inicijativa Kluba poslanika DF za povećanje plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju TK u iznosu od 18,5 posto. Većina od 19 poslanika glasali su ‘suzdržano’, dok je ‘za’ bilo 16 poslanika.

Klub Demokratske fronte smatra nedopustim stanje u koje su dovedeni zaposleni u obrazovanju. ¨Nakon posljednjeg povečanja plata, čini se da su zaposleni u oblasti obrazovanja potpuno gurnuti na marginu interesovanja aktuelne vlasti. Pozdravljamo povečanje plata policijskim službenicima i u oblasti zdravstva, ali također podsjećamo na važnost obrazovanja za cjelokupno društvo. U tom smislu, želimo da ukažemo da postoje slučajevi da prosvjetni radnik sa visokom stručnom spremom ima platu manju u odnosu na pojedine uposlenike u drugim oblastimaa sa srednjom stručnom spremom, što je naprosto nedopustivo.  Nonšalantan odnos prema prosvjetnim radnicima i drugim zaposlenim u sistemu obrazovanja vidimo kao pokušaj osvete loših đaka, te upozoravamo da nećemo tolerisati ignorantski odnos prema zaposlenima u ovoj oblasti. Nadalje, činjenica ja da svi svi troškovi života vrtoglavo porasli kao i cijene goriva i svih drugih vitalnih životnih potreba˝, saopštili su iz DF-a.

(TIP)