Bratimljenje Tuzle i Campi Bisenzio iz Firence

Grad Tuzla, kao aplikant, je sa Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu umjetnost i kulturu (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) koja djeluje u okviru Evropske komisije, potpisao Sporazum o grantu za projekat Bratimljenje između Tuzle i Campi Bisenzio iz Firence.

Ovaj projekat Grad Tuzla, zajedno sa partnerskim organizacijama, Općinom Campi Bisenzio iz Firence, udruženjima AdriaticGreeNet i  Macrame iz Italije i Udruženjem Tuzlanska amika, realizuje u okviru EU Programa Evropa za građane (Europe for Citizens Programme).

Jedna od aktivnosti projekta je organizacija završnog događaja, na kojem će učestvovati predstavnici oba grada, te predstavnici institucija i udruženja sa oba područja, radi razmjene iskustava i iznalaženja zajedničkih interesa za nastavak saradnje. Tim povodom, u Tuzli će u periodu od 20. do 23.10.2021. godine  boraviti delegacija iz Campi Bisenzio.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je kazao da je  Tuzla sa gradovima iz Italije do sada imala samo pozitivna iskustva. ˝Nekada još u ratu sa Bolonjom i Regijom Emilija Romanja, zatim provincijom Ravena. Mnogo projekata i dobrih iskustava. Soni trg smo radili s provincijom Ravena, a oni su nam pomogli i u Domu za djecu bez roditeljskog staranja, ulažući velika finansijska sredstva. Bolonja nam je pomogla mnogo i u liječenju građana u ratu, ali i u poslijeratnom periodu, posebno kada je riječ o presađivanju koštane srži. Spasili su nam mnogo djece, a čak je za jednog dječaka iz Tuzle poslat predsjednički avion kako bi on bio prevezen u Italiju˝, kazao je Imamović i dodao: ˝Naša strategija razvoja je uključenost građana, kvalitet života i  održivi ekonomski razvoj. Za uključenost građana nezaobilazan faktor su nevladine organizacije. Cilj nam je spojiti  što više predstavnika građana iz nevladinih organizacija i gradske vlasti. Već smo napravili dobar plan i dogovor koji će rezultirati zajedničkim aplikacijama i projektima. Ovo će biti dobro za građane općine Campi Bisenzio, ali i Tuzle˝.

Video: RTV7

Pomoćnica načelnika za bratimljenje Općine Campi Bisenzio, Giorgia Salvatori je kazala da saradnja sa Tuzlom traje već duži niz godina. ˝U Tuzlu je došlo 40 građana Campi Bisenzio kako bi smo pokrenuli projekat bratimljenja sa Gradom Tuzla. Očekujemo da podijelimo ideje sa udruženjima i građanima ovdje u Tuzli kako bi smo osmislili projekte koje bi smo realizirali u budućnosti. Saradnja sa Tuzlom traje već duži niz godina, danas je pojačavamo bratimljenjem. Želimo da saradnja bude još bogatija u budućnosti, posebno zato što ćemo vezati naša lokalna, teritorijalna udruženja jednog i drugog grada˝, istakla je Salvatori.

Na pitanje koje su to oblasti koji će biti prioritetne u saradnji u narednom periodu, Salvatori je odgovorila:˝To je uključivanje ranjivih kategorija, agrikultura, sport i umjetnost. Mi želimo realizovati konkretne projekte u Tuzli i u našoj Općini, te napraviti razmjenu iskustvava i znanja između naših građana˝.

Tokom dana, predstavnici lokalne uprave, udruženja i gimnazija iz Tuzle i Campi Bisenzio imale su niz sastanaka i zajedničku radionicu na kojoj su identifikovani mogući zajednički projekti i pravci saradnje. Predstavnici Campi Bisenzio odali su poštovanje i položili cvijeće na Kapiju, a u petak, 23.10. planirana je posjeta Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

(TIP)