VSTS donosi konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić

Dvodnevna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, na kojoj će se odlučivati o smjeni glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić, počela je u Sarajevu.

Na sjednici su, osim članova VSTS-a, prisutni predstavnici OEBS-a, a putem interneta prisustvuju i predstavnici delegacije Evropske unije, američke, britanske, holandske ambasade kao i OHR-a.

Oni će svi slušati sve tačke dnevnog reda, dok će javnost biti isključena tokom rasprave o smjeni Tadić.

Ukoliko VSTS izglasa njenu smjenu, odlučivaće i o tome ko će zamijeniti Tadić kao v.d. glavnog tužioca, a to bi trebalo da bude neko od njenih zamjenika- Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milanko Kajganić.

Podsjetimo, prošli mjesec, Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH je izglasala smjenu Gordane Tadić, a danas bi VSTS trebalo da odluči o žalbi na tu odluku.

Disciplinska tužba protiv Tadić podnesena je u aprilu, zbog, kako je navedeno, svjesnog zanemarivanja obaveze i naloga VSTS-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u vrijeme njenog mandata kao glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih bezbjednosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Savjeta da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Hoće li Gordana Tadić završiti svoj mandat? Od formiranja Tužilaštva BiH, niti jedan od tri glavna tužioca nije završio svoj mandat.

– Marinko Jurčević, prvi glavni tužilac je otišao na bolovanje nakon čega je uslijedila i ostavka, čiji razlog i danas nije poznat.
– Tužilačku karijeru nije slavno završio ni Milorad Barašin, doveden je u vezu s “neprimjerenim kontaktima” s međunarodnim švercerom oružja.
– Nasljednik Barašina, Goran Salihović, suspendovan je nakon afere “Transkript”.
– Nasljednica Salihovića je Gordana Tadić.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)