Ovaj mentalni trik mogao bi vam pomoći da manje mrzite trčanje

Nekima je trčanje čista agonija, ali odvlačenje pažnje tijekom te tjelesne aktivnosti moglo bi biti ključ za poboljšanje izvedbe, tvrdi nova studija objavljena u časopisu Human Kinetics Journal.

12 žena u dobi od 18 do 30 godina uključilo se u istraživanje u sklopu kojega su im mjereni razine kisika, učestalost udisaja, broj otkucaja srca, razina laktata u krvi i uočeni napor kako bi se utvrdila izvedba tijekom trčanja na traci kroz šest minuta.

Studija je otkrila da su sudionice ometane vanjskim podražajima imale manju razinu kisika, nižu razinu laktata u krvi i višu ocjenu percipiranog napora u usporedbi s onima koje su bile potpuno usredotočene na trčanje.

Još jedna slična studija provedena je 2017. godine među skakačima u dalj. Oni koji su se usredotočili na to gdje će skočiti, a ne na svoju tehniku, skočili su dalje od ostalih, piše Journal of Motor Behavior.

Hipoteza ograničenog djelovanja nastavila se dokazivati istinitom za razne aktivnosti – od natjecateljskog veslanja do osnovnih vježbi za mišiće, što je rezultiralo poboljšanim kretanjem i izdržljivošću kada su ispitanici bili usredotočeni na unutarnje podražaje, a ne na vanjske.

Sve to znači da biste, bilo da trenirate za maraton ili rekreativno trčite, mogli ostvariti bolji rezultat ako slušate glazbu ili podcast ili se uključite u aktivnije promatranje prirode oko vas, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Pexels)