Tuzla: Međureligijski odbor o djeci bez roditeljskog staranja

“Odgovornost vjerskih zajednica prema djeci bez roditeljskog staranja- međureligijska perspektiva”, naziv je javne tribine koju je organizirao Odbor za međureligijsku suradnju Tuzla. Tom prilikom riječi je bilo o oblicima pomoći vjerskih zajednica ovoj izuzetno ranjivoj kategoriji društva, ali i odgovornosti i neophodnosti angažmana svakog čovjeka kao i sistemskom radu institucija.

Svako na osnovu svojih vjerskih načela i moralnih odgovornosti treba da obrati pažnju na djecu bez roditeljskog staranja i pomogne onima koji vode brigu o njima, rečeno je na tribini. Časne sestre franjevke bosanskohercegovačke provincije u Varešu rade to kroz “Malu školu” u kojoj zbrinjavaju i odgajaju djecu svih uzrasta.

“Naša je briga da nekako djeci pomognemo da kvalitetno nadiđu sve te traume koje su donijeli sa sobom u našu ustanovu i da što kvalitetnije izađu iz nje kadri nositi sa svim onim što će im život nekako donijeti, samostalno kročiti kroz život”, kazala je sestra Snježana Pavić, ravnateljica ustanove za prihvat i odgoj djece Mala škola u Varešu.

Islamska zajednica ima širok dijapazon aktivnosti kojima je cilj podsticanje ljudi na pomoć djeci bez roditelja, jetimima. Čine to, prije svega, vlastitim primjerom.

“ Vrlo često su to programi finansijske pomoći, stipendiranja. Napominjem da je hazreti Alija kazao da nije jetim onaj koji je ostao bez roditelja nego je jetim onaj koji nema obrazovanje I lijep odgoj“, kaže hafiz Merim ef. Đulović, imam.

Unutar malobrojne jevrejske zajednice ovaj problem nije posebno izražen. “Jevrejska zajednica BiH niti ima mogućnosti, niti ima gdje, ali na svu sreću nema takvih problema sa djecom. Danas oni se sami školuju po inostranstvu jer ovdje to ne mogu i traže posao vani”, kazala je Marina Rajner, predsjednica Jevrejske općine Tuzla.

U srpskoj pravoslavnoj crkvi djeci bez roditeljskog staranja pomažu prvenstveno kroz karitativni rad članova zajednice.

“Glavna poruka ovog sabranja trebala bi da bude da svi zajedno bez obzira koje vjere ili nacije koristimo ovo što nam je dato, da naše riječi ne budu prazne, nego da svojim primjerima pokazujemo kako treba da se ophodimo prema onima koji su manje srećni od nas”, smatra jerej Nikola Čeketić, sveštenik pravoslavne crkve u Tuzli.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Mirela Čanović)