Rusija prekida diplomatske odnose s NATO-om

Rusija prekida diplomatske odnose s NATO-om, potvrdio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Odluka Moskve dolazi dvije sedmice nakon što je osam ruskih diplomata potjerano iz Brisela zbog optužbi za špijunažu.

NATO nije zainteresiran za ravnopravan dijalog, niti za bilo kakav zajednički rad, kazao je ruski ministar i najavio da Rusija od novembra prekida diplomatske odnose sa Alijansom.

“U suštini nemamo primjerene uvjete za osnovne diplomatske aktivnosti uslijed namjernih poteza NATO-a. Kao odgovor na aktivnosti NATO-a, suspendiramo rad svoje stalne misije pri NATO-u, uključujući rad glavnog vojnog predstavnika, počevši od 1. novembra”, kazao je Lavrov.

Osim toga, od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO-a u Rusiji, dok će predstavnicima Alijanse biti oduzete akreditacije. NATO će, kaže Lavrov, moći komunicirati sa Rusijom samo putem njene ambasade u Briselu, ukoliko bude potrebno. NATO je 6. oktobra protjerao osam članova ruske misije zbog navodne špijunaže.

“Odluka nije povezana ni sa kakvim specifičnim dogođajem. Ali smo već neko vrijeme svjedočili porastu zlonamjernog djelovanja Rusije”, istakao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

NATO je tada smanjio i broj pozicija za koje Rusija može akreditirati svoje predstavnike pri Alijansi, sa 20 na 10. Za tu odluku, koja stupa na snagu krajem mjeseca, jasno objašnjenje nije dato. Poljednji potezi u nizu sporova pridonose najvećem pogoršanju odnosa Istoka i Zapada od prestanka Hladnog rata.

“Njemačka se u NATO-u zalagala da uvijek postoji dijalog sa Rusijom. Odluka Moskve će tešku situaciju u kojoj se već nalazimo i hladne odnose koji već neko vrijeme traju samo produbiti. Trenutno su najvažnija sigurnosna pitanja NATO-a”, naveo je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Odnosi NATO-a i Rusije sve su zategnutiji još od 2014. godine, kada je Rusija pripojila poluotok Krim. Dvije strane se spore i o razvoju ruskog nuklearnog raketnog programa, upadu ruskih aviona u zračni prostor članica NATO-a i njihovom nadlijetanju brodova članica Alijanse.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Reuters)