Priča kako su se vratili sa studija iz Sarajeva 2016. godine i kako nisu imali posla, te da su razmišljali čime bi mogli da se bave.

– Svi se okreću nekoj zdravoj hrani, a pošto je bila vodenica ovdje, ja sam nabavio sve vrste žitarica i počeo sam da učim kako se melje. Naša tetka Uma nam je pokazala kako bi brašno trebalo da bude mljeveno. I tada smo krenuli sa tim procesom. Najviše se traži kukuruzno brašno, a u posljednje vrijeme traži se i heljda – priča Emir o svom mlinu kojeg zovu “Hadžijin mlin”.

U planu im je i proizvodnja bezglutenskog brašna.

– Jedan dio smo odvojili i tu planiramo da meljemo žitarice koje u sebi ne sadrže gluten. Kod nas su trenutno dostupne heljda, kukuruz, spelta i riža. U doticaj sa bezglutenskim brašnom ne može dolaziti prašina od ovih koje u sebi imaju gluten – pojašnjava.

Kaže da je iz godine u godinu sve veća potražnja, a naročito kada dolaze ljudi iz dijaspore.

– Kod nas dosta siju svoje domaće žitarice i donose da im meljemo – kazao je.

Navodi da je kilogram pšenice, raži i ječma 1,50 KM po kilogramu, kukuruz 2 KM, a heljda 5 KM.

I žitarice su poskupjele pa bi mogla poskupiti i cijena mljevenog brašna, a navodi kako sve žitarice koje melju i nabavljaju su provjerenog kvaliteta.

Emir kaže da je teško pokrenuti posao i da je teško opstati kada je to jedini izvor prihoda, piše Faktor.ba.

– Ja sam nedavno dobio posao i sada je ovo dodatna zarada i tako je lakše. Vrijedi pokušati bilo šta ovdje kod nas nego otići vani. Mada ni vani nije tako jednostavno kako se to nama čini. Stalno razmišljamo o širenju posla. Sada imamo i koke nosilice i piliće, pa će biti i jaja domaćih. Velika je potražnja za domaćim – navodi Zjajo.