Održani 20. susreti učenika slovenačkog jezika u Tuzli

Proteklog vikenda, 16. i 17. oktobra 2021. godine, članovi Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla smo ugostili učenike dopunske nastave slovenačkog jezika iz Banjaluke, Kaknja, Sarajeva i Zenice. Imajući u vidu životne vrijednosti koje želimo promovirati među mladima, ove godine smo akcenat stavili na fizičku aktivnost i sport.

Subotu su započeli vožnjom promotivnim autobusom „I feel Slovenia“. Realizacija projekta povodom obilježavanja 30 godina nezavisnosti Republike Slovenije i drugog predsjedavanja Republike Slovenije Vijećem Evropske unije, u našem gradu je započela 1. oktobra i trajat će do kraja godine. Vožnja je bila utoliko posebna, jer smo imali posebnog putnika, Ambasadora R. Slovenije NJ. E. Damijana Sedara. Oduševljenje je, vjerujemo, bilo obostrano, jer je nasuprot Ambasadora bio autobus prepun djece i omladine sa nasmijanim obrazima i radoznalim očima.

Obraze su dodatno zacrvenili sportskim aktivnostima koordiniranim od strane iskusnih trenera i profesora na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Tuzla. Za kratko vrijeme su se djeca okušala u nekoliko sportova, nakon čega su odslušali predavanje o vrhunskim sportistima iz R. Slovenije, te njihovom velikom uticaju na postanak i razvoj određenih sportskih grana i u BiH. Neophodno je spomenuti Leona Štuklja, vrhunskog gimnastičara, najuspješnijeg olimpijca u našoj široj regiji, ali ne zaboraviti i Miroslava Cerara, Stanka Bloudeka, Rajmonda Debeveca, Mitju Petkovšeka, Tinu Maze, Iztoka Čopa… Nakon predavanja, učenici su imali priliku čuti i o tuzlanskim vrhunskim sportistima, ambasadorima naše države u svijetu. Svakako moramo spomenuti Raziju Mujanović, Mirzu Delibašića, Kadu Delić, Dževada Šećerbegovića i mnoge druge.

Nakon sporta i predavanja, dan su završili uz sport i zabavu – kuglanjem! Miješane ekipe od izvježbanih mladih kuglaša i učenika koji su se prvi put okušali u kuglanju su postigle odlične rezultate i stvorile trenutke vrijedne pamćenja.

Nedjelja je bila u znaku turističkog razgledavanja grada. Nezaobilazna Panonska jezera su im bila početna tačka, mjesto susreta. Slana jezera i prelijep sunčan dan su uljepšali doživljaj mjesta, a uz obilazak geološke postavke i arheološkog parka održali smo i kratak čas iz istorije. Znamenitosti grada koje smo obišli, priče koje smo ispričali gostima, učinili su da se iznova ponosimo našim gradom i bogatom istorijom koju vjerno čuvamo.

Organizovani susreti ovog tipa imaju višestruko pozitivan uticaj na djecu i mlade. Prije svega ih uče da ih povezuju pozitivne vrijednosti, prijateljstvo, znanje, sport. Djeca uspostavljaju kontakte na osnovu zajedničkih interesovanja, a ako ih od malena naučimo da traže ove pozitivne vrijednosti u drugoj djeci, kao i u odraslima, vjerujemo da će izrasti u sretne ljude.

(TIP)