Tuzla: Stručni žiri odabrao najbolja djela

JU Bosanski kulturni centar TK 11. put organizuje svoju najvažniju i najdugovječniju manifestaciju XI Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature, brend BKC TK-a i manifestaciju po kojoj je ova ustanova kulture prepoznata van granica Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri kojeg čine značajna imena iz oblasti umjetnosti i kulture: predsjednica žirija, istoričarka umjetnosti Maja Živanović (Srbija), likovni umjetnici  Željko Mucko (Hrvatska), Aleksandar Saša Bukvić (BiH), Hari Ejubović (BiH), akademik Enver Mandžić (BiH), u nedjelju su donijeli odluku o najboljim djelima čiji će autori biti nagrađeni.

Jedanesto izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine bit će održano u BKC-u TK u Tuzli u terminu od 20. oktobra do 20. novembra 2021. godine.

Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u ovom dijelu Evrope, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti i koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

Podsjećamo da su dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.

(TIP)