Stigla je zdrava zamjena tople čokolade, oduševit će vas

Zaboravite na vruću čokoladu: Hladno piće napravljeno od dijelova kakaovca koji se obično bacaju ima za cilj namamiti potrošače svjesne zdravlja i okoliša.

Napitak “Elix” koji je u četvrtak predstavila švicarska tvrtka Barry Callebaut, najveći svjetski proizvođač čokolade, dio je rastućeg trenda korištenja 100 posto voća u prerađenoj hrani kako bi se smanjio otpad i pritisak na okoliš.

Obično se 70 posto ploda kakaa, uključujući koru, pulpu i sok odbaci, a samo se zrna koriste za izradu čokolade. “Ima vrlo lijep oštar, voćni okus”, rekao je izvršni direktor Barryja Callebauta Peter Boone za AFP uoči predstavljanja u Amsterdamu.

“A i koristi zdravlju”.

Napitak se prvo predstavlja u Europi gdje je agencija EU -a za sigurnost hrane podržala tvrdnje da su flavonoidi u kakau korisni za cirkulaciju krvi.

(TIP/Hina/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.