Tuzla: Od posljedica zaraze koronavirusom u FBiH dosad umrlo 27 ljekara

Na Skupštini Ljekarske/liječničke komore Federacije BiH koja je održana danas u Tuzli iznesen je zabrinjavajući podatak. Od početka pandemije do danas, zbog posljedica koronavirusa, ostali smo bez čak 27 heroja u bijelom – ljekara, koji najveći teret ove pošasti i danas nose na svojim leđima.

Uz sve, većina bolnica i domova zdravlja na ovom području i dalje se susreće s nedostatkom kadra, kada su u pitanju infektolozi, pulmolozi i anesteziolozi.

Skoro svi ljekari koji su izgubili životnu bitku bili su zaposleni u nekoj od zdravstvenih ustanova u Federaciji.  Inificirali su se direktnim kontaktom sa zaraženim, najčešće pacijentima. Najviše ljekara preminulih od posljedica zaraze koronavirusom imali su između pedeset i šezdeset godina.

– Smrt naših kolega i nedavno preminulog profesora Vjekoslava Mandića, federalnog ministra, svakako je veliki gubitak za njihove obitelji, gubitak za društvo, prijatelje i naše pacijente – izjavila je dr. Amila Bećirović, predsjednica Ljekarske  komore FBiH.

Uslovi rada ljekara su i dalje teški. Saradnja s donosiocima pojedinih zakona i akata trebala bi u narednom periodu biti podignuta na viši nivo.

– Doktori su uložili nadljudske napore da iznesu i zbrinu sve covid pozitivne pacijente. Teško je bilo raditi u tim uslovima, u turnusima. Ne znamo šta nas dalje čeka – istakla je Bećirović.

Teret pandemije teško su podnijeli i u Srednjobosanskom kantonu. Nedostajali su im ljekari specijalisti. Prije svega infektolozi, pulmolozi i anesteziolozi. Tu problemima nije kraj.

– U zadnje vrijeme imamo probleme s tehničkom nabavkom medicinskih plinova, jer nemamo puno registriranih firmi koje imaju potvrdu od Agencije za lijekove za izdavanje medicinskih plinova, a postojeći nemaju dovoljne kapacitete za isporukom – naglasio je dr. Mario Gučanin Gazibarić, predsjednik Ljekarske komore SBK-a.

S pandemijom se ne tako lako bore i ljekari u Bosansko-podrinjskom kantonu. Prije svega, zbog nedostatka kadra. Danas je situacija malo bolja.

– Još uvijek imamo pozitivnih pacijenata. Međutim, situacija je takva da u Kantonalnoj bolnici, odnosno, u covid odjelu nema hospitalizovanih pacijenata – naveo je prim. dr. Fuad Rovčanin, šef Hirurškog odjeljenja Kantonalne bolnice Goražde.

Jedan od osnovnih ciljeva u budućnosti je unaprijediti vezu sa svim nivoima vlasti u Federaciji, kao i sa kreatorima zdravstvene politike, da bi status ljekara bio poboljšan.  A svoja prava, kolektivne ugvore, bolje uslove rada ljekari i zdravstveni radnici sve češče traže na ulici. Svjedočili su tome brojni protesti, štrajkovi u protekloj godini.  Razlog je to što mladi ljekari direktno sa univerziteta odlaze van granica Bosne i Hercegovine, dok se zdravstveni sistem u našoj zemlji bori sa nedostatkom kadrova.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić)