Savjeti za kupovinu, pripremu i brzo guljenje kestena – volite li više hrskavo pečene ili kuhane?

Kestene je najbolje odmah pripremati dok su svježi, ali mogu stajati na hladnom mjestu otprilike dva tjedna. Postoji nekoliko načina pripreme kestena, ovisno kako ko voli…

Najbolji su veći plodovi koji imaju sjajnu koru, suhi su i teški. Ukoliko na kori vidite rupice, takve kestene ne kupujte. Kestene možete pripremiti na više načina, ovisno kako ih najradije jedete – pečene ili kuhane.

Ispecite ih na roštilju

Ovako pripremljeni kesteni su najslasniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

Priprema u tavi

Bilo bi to dobro raditi u tavi s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

Odlični su i u pećnici

Kod pripreme u pećnici kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta.

Možete ih i skuhati klasično

Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji – maroni – do sat vremena.

Ili u mikrovalnoj

Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na oko dvije minute, ovisno koliko su veliki. Ako nakon dvije minute nisu gotovi, produžite kuhanje na još minutu pa provjerite.

Trik za lakše guljenje

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to – mikrovalna.

Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu, piše 24sata.hr.

(TIP/Foto: Getty Images))