Nedovoljno razvijenim općinama u TK milion KM

Kao podršku nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona u petak su u Ministarstvu privrede TK potpisani ugovori za pet projekata u ukupnoj vrijednosti od milion KM.

Riječ je o ulaganju u privredni razvoj općine Teočak, rekonstrukciju putne infrastrukture na području općine Sapna, asfaltiranju i sanaciji lokalnih puteva u općini Čelić, rekonstrukciji putne infrastrukture na području općine Kladanj i asfaltiranju i rekonstrukciji lokalnih puteva na području općine Doboj Istok.

Ministar privrede Mevludin Hodžić kazao je da se radi o ukupno milion KM koje su dodijeljene u skladu sa razvijenošću općina koje su kandidirale projekte.

„Zakon o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u TK“, prema riječima ministra Hodžića, „daje precizne kriterije komisiji za pravilnu raspodjelu sredstava. Radi se o ujednačenim kriterijima“.

Novčana sredstva se dodjeljuju na osnovu kriterija koji su utvđeni u Zakonu, a namjenjena su za finansiranje isključivo razvojnih projekata jedinica lokalne samouprave. Pet lokalnih samouprava, koje se nalaze na listi projekata iz Programa javnih investicija općina sa područja TK, kandidovale su projekte nakon što je bio objavljen javni poziv.

Komisija za izradu Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona, imenovana od strane Vlade Kantona, pregledala je i ocijenila dostavljene projekte u skladu sa uslovima i kriterijima nakon čega je donesen i Program o finansiranju projekata u 2021. godini.

(TIP)