U Tuzli otvorena izložba ”Osjeti muzej” za slijepe i slabovidne osobe

Nije novina da su osobe sa invaliditetom na margini društva u Bosni i Hercegovini. Ono što se za običnog čovjeka podrazumijeva, njima je uglavnom uskraćeno. Zbog socijalnih i fizičkih prepreka nerijetko su ograničeni da ravnopravno učestvuju u društvenim i kulturnim zbivanjima. S ciljem da se takvo stanje promijeni, u Muzeju istočne Bosne u Tuzli danas je otvorena taktilna izložba za slijepe i slabovidne osobe pod nazivom ”Osjeti muzej”. Evo o čemu se radi.

Pažljivo dodirujući svaki izloženi eksponat, Tifa Tučić nam je pričala koliko je ova izložba značajna za nju. Doživjeti umjetnost, bez obzira na nemogućnost vida, je prilika koju svako zaslužuje, objašnjava.

„Drago mi je da dodirom mogu doživjeti eksponate. To je za mene, kao za osobu koja je slijepa od rođenja, jedini i najbolji način“, kaže nam Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Na izložbi koja nosi naziv ”Osjeti muzej” predstavljena su vajarska djela iz umjetničke zbirke Muzeja Istočne Bosne. Ukupno 21 eksponat je sada fizički dostupan svakom posjetiocu sa mogućnošću njihovog dodirivanja bez opasnosti od oštećenja. Izložba je praćena i audio vodičem prilagođenim za slijepe i slabovidne osobe da bi svako djelo bilo detaljno opisano.

„Ja bih podsjetila da smo sve ono što može olakšati slijepim i slabovidim osobama pored tog taktilnog doživljaja samog eksponata, urađene su legende s krupnim tiskom za slabovide osobe i legende na Brajevom pismu“, kazala je Vesna Isabegović, kustosica.

Tako slijepe i osobe sa oštećenim vidom mogu dobiti jasniju sliku o svakom djelu, njegovom izgledu, dimenzijama, boji, porijeklu i historijskom kontekstu. Cilj je da ovakve izložbe postanu praksa da bi se osobe sa invaliditetom osjećale ravnopravnim članovima društva.

„Nadam se da će ovo biti praksa koja će biti standardna svake godine, a kao dugoročni cilj imamo naravno da  muzej osposobimo tako da svaki put kad dođu imaju pristup, dakle da im je dostupno ono što i svima nama“, rekao je Ljubiša Veljković, direktor Muzeja istočne Bosne.

Izložba će biti otvorena za posjetioce sve do 1. novembra ove godine, a organizatori se nadaju da će ovim primjerom podstaknuti i druge institucije kulture da svoje sadržaje prilagode i osobama sa invaliditetom.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Azra Delmanović)