Ovo su najbolje namirnice ako ste anemični

Postoji nekoliko vrsta anemije, ovisno o vrsti nutrijenta koji je u deficitu. Najpoznatija je ona u nedostatku željeza, ali nedostatak vitamina B12 i folne kiseline također mogu uzrokovati ovu bolest.

Što je anemija?

Anemija je bolest krvi koju karakterizira niska razina crvenih krvnih stanica. Funkcija ovih stanica je transport kisika iz pluća do ostatka tkiva. Kad broj ili oblik ovih kuglica nije odgovarajući, njihov rad nije potpuno učinkovit. Slijedom toga, možete osjetiti određene simptome kao što su umor, vrtoglavica, blijedilo ili poteškoće s koncentracijom.

Unutar crvenih krvnih zrnaca nalazi se hemoglobin, zadužen za prianjanje kisika za njegovu distribuciju po tijelu. To prianjanje ovisi o prisutnosti željeza koji pak ovim stanicama daje karakterističnu crvenu boju. Kad tjelesna razina ovog minerala padne ispod željene granice, tijelo razvija vrstu anemije koja se naziva nedostatak željeza.

Vitamin B12 i folna kiselina sudjeluju u strukturi i proizvodnji crvenih krvnih stanica, a oba se dobivaju hranom. Ako je unos jednog ili oba nedovoljan, razine u krvi se smanjuju, a posljedično te stanice usvajaju abnormalni oblik koji ih sprječava u ispravnom funkcioniranju. Ova vrsta anemije poznata je kao megaloblastična.

U borbi protiv anemije, jedno od oružja je prehrana

U slučaju sumnje na anemiju, liječnik može zatražiti određene pretrage kako bi saznao težinu i vrstu bolesti. Na temelju ovih podataka, odredit će terapijske mjere koje uključuju neke povoljne promjene u prehrani.

Školjke

Smatraju se jednim od najboljih izvora željeza, ali sadrže i manje količine vitamina B12. Jedna porcija dnevno sadrži preporučeni dnevni unos ovih mikronutrijenata.

Crveno meso

Osim što je izvrstan izvor proteina, meso je bogato željezom i vitaminom B12. Željezo iz ovog životinjskog izvora obično se bolje apsorbira od onog iz biljnog podrijetla.

Leća

Mahunarke su također dobar izvor željeza. Ne samo da imaju visoku koncentraciju ovog minerala, već sadrže i elemente koji pogoduju njegovoj apsorpciji u crijevima. Iz tog razloga, preporučljivo ih je namočiti najmanje 24 sata prije kuhanja ili ih čak ostaviti da proklijaju i uključiti ih u salate. Druga mogućnost za kuhanje leće je gnječenje tako da se stijenke lakše slome i željezo otpusti. Leća sadrži folnu kiselinu u velikim količinama.

Riba

Koncentracija željeza u ribi je niska. Međutim, izvor je vitamina B12 i vrlo zdravih masnih kiselina, poput omega 3. Stručnjaci preporučuju uključivanje ribe u prehranu 3 ili 4 puta tjedno, uz oprez da se ograniči unos velikih plavih vrsta. Ova smjernica dolazi od Španjolske agencije za sigurnost hrane.

Jaja

Ova je namirnica dobar izvor željeza i vitamina B12, kao i vitamina A, biotina i proteina. Kuhana, u omletu ili kajgana, jaja su često neodoljiva hrana.

Orašidi

Osim omega-3, ove namirnice pružaju i dobru količinu željeza (pinjole i pistacije) i folne kiseline (bademi i orasi).

Tostirani pripravci olakšavaju apsorpciju željeza, ali smanjuju apsorpciju folne kiseline. Stoga je dobro znati koji nutrijent je u deficitu kako biste odabrali najbolji način pripreme hrane.

Jedna od najvećih prednosti orašastih plodova je ta što vam je potrebna samo šačica da biste dobili odgovarajući unos ovih mikronutrijenata.

Zeleno lisnato povrće

Ovo je izvrstan izvor folne kiseline. Najbolje je jesti povrće sirovo, kuhano na pari ili čak pirjano s malo ulja.

Kako bi se povećala apsorpcija željeza iz hrane, jedna od glavnih strategija je osigurati da u istom obroku postoji neki izvor vitamina C.
Na primjer, paprike, naranče, kivi ili mandarine. Čak i nekoliko kapi limunovog soka može biti dovoljno. Naprotiv, važno je izbjegavati dodavanje mliječnih proizvoda jer kalcij ometa probavu željeza u crijevima.

Što se tiče vitamina B12, trebate imati na umu da se nalazi samo u hrani životinjskog podrijetla, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Unsplash)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]https://mdou41orel.ru/[/url]? Топовые беспроводные наушники в Москве и РФ. Реплика оригинальных AirPods с шумоподавлением всего за 2490 рублей. Самые…

  2. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по скидке. Надежные…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…