Dodikova nova prijetnja: Sud, Tužilaštvo, SIPA i OSA biće zabranjeni u RS-u

Proglasićemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu na prostoru RS-a, odbacićemo i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru RS-a, rekao Dodik.

SNSD neskriveno radi da Republici Srpskoj vrati ovlaštenja koja ima po Dejtonskom sporazumu, rekao je lider ove stranke Milorad Dodik, prenosi RTRS.

“Promovisali smo program koji se zove ‘Samostalna Srpska u okviru dejtonske BiH’” istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Istakao je da će do kraja mjeseca zakazati sjednicu Glavnog odbora SNSD koja će biti održana na Palama.

“U zadnjim danima ovog, ili početkom narednog mjeseca ćemo na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske razmotriti čitav program koji se radi, izrađuje, dotjeruje detaljima koji ide da se odbije antiustavno i antidejtonsko ponašanje. Sudbinsko pitanje za Srpsku je pitanje vraćanja nadležnosti. Odbacujemo mogućnost da se zakonima mijenja Ustav”, poručio je on.

Istakao je da Ustav BiH ostaje nepromijenjen osim dijela vezanog za Brčko distrikt.

Proglasiti ništavnim zakone

Naglasio je da se mora stvoriti neutralni ambijent za političke dogovore.

“Mi ćemo proglasiti ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu na prostoru Srpske. Odbacićemo njihove aktivnosti i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru Srpske. To ćemo učiniti i sa SIPA i sa Obavještajnom agencijom” rekao je Dodik.

Portal Klix.ba akcentirao je dio Dodikovog izlaganja u kojem je član Predsjedništva iz Republike Srpske rekao kako je razlog za pokretanje procesa ukidanja taj što je „to sve bilo u vrijeme nametanja“.

“Razlog za ukidanje je taj što je to sve bilo u vrijeme nametanja, ozbiljne torture, smjena i udaljavanja s poslova. To su nelegitimni uslovi i ne mogu se smatrati regularnim. Zato ćemo mi to i povući. Mi želimo da se nama vrate naše nadležnosti, mislimo da je to fer i politički korektno, od toga nema odustajanja. Ovo ništa nije radikalno, ni zbog destabilizacije BiH, nego zbog jačanja pozicije RS-a”, rekao je Dodik danas.

PDP protiv prijedloga

Dodao je da su protiv sukoba, da su to političke mjere, te dodao da će samo odgovoriti na napade ako Republika Srpska bude ugrožena.

“Srpska neće voditi bilo kakve oružane akcije protiv bilo koga”, rekao je Dodik.

Istakao je da će biti održana i sjednica Predsjedništva SNSD-a.

“Na dnevnom redu naše sjednice biće i pitanje kršenja nadležnosti Srpske, što se događa udruženim poduhvatom Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice, preko visokog predstavnika do Ustavnog suda BiH”,  dodao je Dodik.

Na Dodikove najave reagovala je opoziciona Partija demokratskog progresa (PDP), koja je saopštila danas da neće podržati nijednu političku inicijativu ili prijedlog, koji za Republiku Srpsku predstavljaju put u neizvjesnost i mogu ugroziti njen mir i stabilnost, te koje građane Republike Srpske vode u izolaciju i u otvoreni konflikt.

“Predsjedništvo PDP-a smatra da prijedlozi Milorada Dodika i SNSD-a, koji najavljuju radikalne mjere, nemaju ničiju podršku i očigledno je da za cilj imaju stvaranje sukoba i političkog haosa u Republici Srpskoj i BiH”, saopšteno je nakon sjednice Predsedništva PDP-a.

Šarović: Bit će glasa razuma

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, izjavio je da BiH ulazi u kritični trenutak, u kojem se čuju izjave samo jednog čovjeka, a riječ je o Miloradu Dodiku.

Lider SDS-a smatra da Dodik ne može sam voditi priču u koju je ušao.

“Dodik sam vodi igru o takvim važnim stvarima i nedopustivo je da se tako događa. Retorika ovakva i na koji način se iznosi je loša, pogubna, opasna i mislim da to nije pravi put. Ako ima mogućnosti da se nešto desi, hajde da idemo, a u to da ideš sam, to sam ne možeš nositi”, rekao je Šarović.

Ističe kako će opozicione stranke u Republici Srpskoj biti glas razuma.

– Glas razuma će sigurno biti. Da li će uspjeti da spriječi Dodika, to će se već vidjeti, ali glas razuma i rekao bih i normalan pogled na te stvari, kazao je on.

(TIP/Izvor: Agencije/Foto: Reuters)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.