Čović protiv brisanja etničkog prefiksa, Izetbegović sve manje optimista

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentalne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, nakon razgovora sa zamjenicima Draganom Čovićem i Nikolom Šprićem, da dok NSRS ne promijeni svoje odluke neće biti moguć dogovor.

Istakao je da Špirić ne želi da djeluje mimo tih odluka i da zasad neće biti održavan kolegij niti sjednice Doma naroda.

– Moguće je sazvati sjednicu ali srpski delegati neće doći na nju i ne bi bilo moguće donositi odluke – rekao je Izetbegović.

Smatra da SNSD već 15 godina ide u pogrešnom smjeru, što je u početku bilo bojažljivo a potom sve otvorenije i drskije.

– To je kumovalo sve lošijem stanju u BiH, udaru na standard ljudi i odlukama mladih da napuste zemlju – naveo je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će u “srpskom korpusu” doći do sazrijevanja jer je vidljivo iz poruka opozicionih lidera u RS-u da neće pratiti politike koje su sve oštrije uperene na mir i stabilnost u BiH.

Izetbegović je kazao da najave Milorada Dodika o samostalnoj RS u okviru dejtonske BiH i povlačenje saglasnosti za niz institucija nisu provodive u praksi i da će biti oborene odlukama OHR-a ili Vrhovnog suda.

Dodao je da mu je Čović ponovio da nije više spreman na brisanje etničkog prefiksa u Ustavu BiH, jer smatra da se radi o fundamentalnom pravu Hrvata u BiH.

-Teško da može doći do brisanja tog prefiksa. Ja ne vidim način da implementiramo presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a Čović je to sa mnom potpisao prije godinu i po u Mostaru, ja ne vidim načina kako da to uradimo ako ne izbrišemo te prefikse – naveo je Izetbegović.

Čović: Tražiti rješenja kroz razgovore nas unutar BiH

Zamjenik predsjedavajućeg  Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović ocijenio je nakon današnjeg susreta članova Kolegija tog doma da Bosna i Hercegovina nikad nije bila u goroj političkoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog sorazuma.

Čović je na ovom sastanku, koji učesnici nazivaju radna kafa, razgovarao s članovima Kolegija Bakirom Izetbegovićem (Stranka demokratske akcije) i Nikolom Špirićem (Savez nezavisnih socijaldemokrata), ali nije bilo dogovora o eventualnoj deblokadi rada Doma naroda.

Čović, kao i druga dva učesnika, kaže da rješenje za političku situaciju treba tražiti isključivo u razgovorima.

-Trebamo razgovarati i pokušati kroz razgovore nas unutar BiH tražiti rješenja za trenutnu aktuelnu političku situaciju i za sve ono što smo preuzeli kao obaveze kroz zvanične sporazume, primarno mislim na Izborni zakon, a i određene reforme ka EU, što prije pokušati realizirati. Zaključak je vrlo jasan, da nam je ostalo vrlo malo vremena, mjesec-dva do kraja godine, a da nikad nismo u goroj političkoj situaciji bili od Dejtona do danas – rekao je Čović.

Ponovio je kako je stav HDZ-a BiH da nam je potrebna evropska BiH, funkcionalna država u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja ustavno ravnopravna i predstavljena legitimnim predstavnicima. To je pozicija, ističe, oko koje ćemo se morati naći u narednih mjesec dana.

Čović također naglašava da politički predstavnici Hrvata neće dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

– Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati. To nije etnička odrednica. Ne vidim etničke predznake u Ustavu. Postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora mijenjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava – riječi su ovog člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(TIP/Fena/Foto: Harun Muminović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.